Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Psychopaté vládnou světu? Vědci odhalili typ lidí, kteří jsou v práci nejúspěšnější

Ilustračně fotografie
Ilustračně fotografie
Foto: DataLife

Když se podíváte kolem sebe, kolik vašich kolegů má možná psychopatické sklony? Možná se domníváte, že ani jeden, opak je však pravdou. Podle vědců ti, kteří trpí nějakou poruchou, budou na vedoucích pozicích mnohem úspěšnější, než "normální" lidé. Otázkou je, zda z nich má společnost z dlouhodobého hlediska skutečně užitek.

Není to jen ve filmech, že psychopaté jako Hannibal Lecter jsou ve skutečnosti vysoce inteligentní. děje se to i v reálném životě, že většinou ti nejzvrácenější vrahové mají taky neobvykle vysoké IQ. A podle vědců můžou některé firmy do svého vedení záměrně hledat i tento typ lidí, v ekonomice se jim totiž nebývale daří.

Nedávná studie odhalila, že v průměrné americké firmě skrývá jeden z pěti vysoce postavených manažerů psychopatické sklony, které úspěšně maskují jako osobní šarm nebo pracovitost. ve skutečnosti však využívají své zkušenosti a schopnosti k tomu, aby manipulovali kolegy a dosáhly tak nejrychlejší cesty k povýšení.

Podle newyorské psychologa Paul Babiak je ve vedení firem kolem 4 procent lidí, které lze označit za psychopaty, ale až 21 procent dalších manažerů vykazuje psychopatologické sklony. Přitom ve světě se průměrně odhaduje, že jen jedno procento lidí je charakterizováno tímto nevábným označením. Ekonomika, finančnictví a byznys jsou pak odvětví, kam je to táhne nejvíc.

I když to zní divně, firmy doposud měly z psychopatů velkou radost. Jsou to lidé, kteří dokážou učinit chladná rozhodnutí a nebojí se k úspěchu využívat ostatní. Díky nim se často stávalo, že firma uspokojivě rostla, či získala lukrativní zakázky. Nyní se však zdá, že mince má dvě strany a tito zaměstnanci firmám zas tolik neprospívají.

Týmy vědců z Univerzity z Denveru a Kalifornie spojily své síly a nyní podrobně rozebrali jednání šéfů hedgeových fondů. I když se to na první pohled nezdálo, ve skutečnosti z dlouhodobého hlediska je rozhodnutí manažerů-psychopatů spíše to špatné a společnosti i přes pozitivní zisk zpočátku nakonec přinesou mnohem méně peněz.

Podle psycholožky Leanne ten Brinke lidé s psychopatickými tendencemi získávají moc pomocí dominance a manipulace, což znamená, že snáze přesvědčí lidi o své bezchybnosti, ale nedokáží tak dobře dělat ekonomická rozhodnutí, protože trh ovládat nedokáží. Mnohem více by tak mohli být úspěšní v politice než v byznysu.

I přes osobní šarm pak psychopaté přispívají k rozvrácení pracoviště, často sahají po šikaně a mají kontraproduktivní chování. Nezáleží jim na blahobytu podřízených a proto často mají po nich nesnesitelné požadavky či jim zadávají těžkou, případně zbytečnou práci. Podle psychologu chtějí psychopaté pro sebe vždy to nejlepší, pokud jim vztah, ať už pracovní nebo osobní, přestává dávat výhody, bez okolků se ho zbaví.

Leanne ten Brinke tvrdí, že charakteristické je pro ně především dominance, což je přesně důvod, proč pak sedí ve vedení. Dobrý člověk, který však nemá ostré lokty, se nikdy neprosadí a v byznysu už vůbec ne, i kdyby dokázal pro společnost dělat ta nejlepší rozhodnutí. Lidé vždycky podlehnou šarmu psychopata, což si však pak odnese celá společnost a hlavně jeho podřízení.

Témata:  práce firmy psychologie

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy