Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč nám vypadávají vlasy? A můžeme tomu zabránit?

Vypadávají vám vlasy?
Vypadávají vám vlasy?
Foto: rubikonpr.cz

Japonští odborníci našli gen, který je zodpovědný za opakovanou ztrátu srsti u myší. Jsou přesvědčeni, že jejich objev pomůže vysvětlit, proč někteří lidé trpí tzv. cyklickou alopecií, při níž přicházejí o vlasy i ostatní tělní porost.

Ve zprávě publikované v časopisu Proceedings of the National Academy of Science vědci popisují, jak se jim podařilo vytvořit rodovou linii myší, které postrádají gen označovaný jako Sox21.

"Myším začaly vypadávat chlupy od jedenáctého dne po narození, a to od hlavy směrem k ocasu. Mezi 20. a 25. dnem přišly o veškerou srst včetně vousků. O pár dnů později nastal růst nových chlupů, ale ty posléze zase vypadaly," popisuje výsledky výzkumu Dr. Yuniko Saga z oddělení vývoje savců japonského Národního genetického institutu v Mišimě.

Cyklická alopecie pokračovala celé dva roky. Ukázalo se, že zmutované myši mají zvětšené mazové žlázy v blízkosti kořínků chlupů a že během línání se u nich zvětšuje vrstva kožních buněk.

"Gen pravděpodobně ovlivňuje diferenciaci kmenových buněk, které tvoří vnější vrstvu chlupů," píše se ve zprávě.

Genetici se na základě tohoto objevu pustili do zkoumání vzorků lidské kůže, ve které objevili stejný gen. "Můžeme potvrdit, že Sox21 tvoří kutikulu lidských chlupů a vlasů. Zdá se, že právě on je příčinou jejich vypadávání," usuzují.

Témata:  vědci lidé vlasy

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy