reklama

Vědci z univerzity v Curychu se rozhodli zodpovědět stovky let starou otázku. Proč se liší chování mužů a žen? Na toto téma bylo natočeno nespočet filmů a seriálů, uspokojivou odpověď ale nikdo neznal. Až dodnes.

Profesor Philippe Tobler podle časopisu Nature Human Behaviour věděl, že se muži a ženy chovají odlišně, ale nevěděl jsme proč. Nebyl si jistý, jestli příčina rozdílného chování leží v mozku či jinde.

Rozdělil proto skupinu 56 mužů a žen do dvou podskupin a jedna z nich dostala lék amisulpride, který blokuje dopamin v mozku. Druhá dostala obyčejné placebo. 

Osoby poté měli možnost dostat, alespoň hypoteticky, větší sumu peněz, nebo se o ni rozdělit. Zatímco ve skupině s placebem se rozhodlo podělit 51 procent žen rozhodlo, mužů bylo pouze 40 procent. Naopak lidé, kteří byli pod účinkem léků, to měli přesně naopak. Ženy se dělily pouze ve 45 procentech, muži ale ve 44 procent případů.

Následně vědci testovali pod zobrazovacími metodami mozky testovacích subjektů a zjistili překvapivou věc. Ženský mozek totiž pracuje se systémem odměn. V praxi to znamená, že ženy jsou chemicky odměňovány za to, že jsou hodné, respektive štědré

Vědci tak zjistili, že ženy jsou více společensky smýšlející než muži. Zatímco u žen tak systém odměn působí na druhé, u mužů naopak způsobuje to, že myslí více na sebe.

Podle jiných vědců ale není studie příliš vypovídající. Rozdíl mezi testovanými lidmi je totiž příliš malý na to, aby dokázal přesně určit, jestli je tato teorie pravdivá. 

Jiní vědci varují, že rozdíly mezi štědrostí mužů a žen mohou být nikoliv vrozené, ale způsobené výchovou. Díky tomu pak mohl být výsledek studie zavádějící.