Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V jaké poloze usínáte? Ty nejčastější vám mohou způsobit pořádné komplikace

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Na břiše, na zádech nebo na boku. Moc možností, jak večer ulehnout do postele a usnout nemáme. Každá z nich má své výhody i nevýhody, některé jsou ale prokazatelně horší, než jiné. Která poloha je obecně považována za nejlepší a které byste se naopak měli vyhnout?

Začneme zřejmě tou nejzdravější polohou, a to spaním na zádech. Pokud máme dostatečně měkkou postel a správně vysoký polštář, je to vůbec ta nejlepší poloha, s jakou můžeme večer ulehnout do postele.

Při spánku na zádech je páteř v nejlepší možné pozici a spolu s hlavou a krkem zaujímají neutrální polohu, která je pro tělo přirozená. Je prakticky jedno, jestli jsou ruce během této polohy podél těla, na břiše nebo pod hlavou, důležitý je vliv samotné polohy nejen na záda, ale i na další části těla.

Mírně vyvýšená hlava podepřená polštářem je prakticky nutná pro lidi trpící pálením žáhy, zabrání totiž vnikání žaludečních šťáv do jícnu. Navíc je šetrná pro pleť a obličej, který se nedotýká polštáře, čímž se zabraňuje zbytečné tvorbě vrásek. Má ale i jednu nevýhodu.

Lidé, kteří spí na zádech, mnohem častěji a hlasitěji chrápou. A to zejména ve chvíli, kdy jsou nachlazení nebo mají problémy s dýchacími cestami. Tím mohou poměrně dobře ztrpčit noc svému protějšku, s nímž sdílí postel. Při této poloze se také objevuje spánková apnoe, tedy intervaly, při nichž člověk nedýchá, které není radno podceňovat a měl by o nich být informován praktický lékař.

Druhou nejlepší polohou je spaní na boku. Jde o nejčastější polohu, při níž se, pokud spíme na levé straně, také eliminují problémy se žáhou. Horší už je to s páteří. Máme-li nohy natažené a spíme v přirozené poloze, jsme na tom podobně jako při spaní na zádech. Pokud se ale skrčíme do polohy plodu, páteř tím poškozujeme.

Poloha je vhodná zejména pro těhotné ženy, pro něž je spánek na zádech nebo na břiše prakticky vyloučen. V této poloze se zvyšuje oběh krve v těle a odpočne si páteř, na kterou celý den vyvíjen velký tlak.

Mezi nevýhody této polohy patří zejména tlak na žaludek a plíce, který se dá ale vyřešit změnou strany, na níž spíme, a možnost znecitlivění,nebo takzvaného "přeležení" ramene. To ale není životohrožující.

Nejhorší možnou polohou je spánek na břiše. Mezi její jedinou výhodu patří prakticky vzato pouze eliminace chrápání. Jinak je v této poloze vše špatně.

Podle odborných studií spánek na břiše narušuje tvar páteře, přispívá k bolestem zad, krku a hlavy, tělo navíc zůstává celou noc v jedné poloze, a nutno dodat, že velmi nepřirozené.

Většina lidí má při spánku na břiše hlavu vytočenou do jedné nebo druhé strany. Tím ale trpí krční svalstvo, které ne permanentně namáháno a nemá možnost si chvíli odpočinout. 

Pro osoby trpící pálením žáhy je tato poloha rovněž nevhodná, neboť je žaludek a jícen v jedné rovině a může docházet k navracení žaludečních kyselin zpět do krku. Stejně tak nevhodná je pro těhotné ženy, které by se spaní na břiše měly vyhnout velkým obloukem. Neprospívá jim ani miminku.

Témata:  lidé spánek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy