Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Může tsunami udeřit ve vnitrozemí? Zabíjet mohou dokonce i jezera

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Když se řekne tsunami, většina lidí si představí vysoké vlny někde v jihovýchodní Asii. Jenže opak je někdy pravdou, tsunami často najdeme i tady v Evropě, tvrdí vědci. Švýcarsko sice vlastní přístup k moři nemá, zato se na jeho území nachází několik velikých jezer. A pokud dojde k zemětřesení, zdejší vlny mohou obyvatele pořádně potrápit.

Vědci teď začnou prozkoumávat jezerní dno v projektu, který vyjde v přepočtu na více než 440 milionů korun. Cílem je zjistit, jak velké nebezpečí hrozí Švýcarsku, pokud se v oblasti objeví zemětřesení, které by mohlo následně vyvolat vlnu tsunami.

Tým povedou představitelé seismologie z Univerzity v Bernu, kteří budou během následujících 22 měsíců zkoumat usedliny na dně Lucernského jezera. První vrt na dně jezera by se měl uskutečnit do konci roku, příští rok jich plánují dalších osm.

Podle geologa Flavio Anselmetti z Univerzity v Bernu už několikrát v minulosti došlo na území Švýcarska k tsunami, které si vyžádalo několik lidských životů. "Naším cílem je poznat lépe planetu a v žádném případě nechceme podcenit schopnosti přírody," uvedl vědec před novináři.

V roce 1601 mělo v oblasti Lucernského jezera dojít k zemětřesení o síle 5,9 magnituda, což vyvolalo sesuv půdy, ale i čtyřmetrové vlny, které zabily 8 lidí. V roce 563 došlo kolem Ženevského jezera k takovým otřesům, které vyvolaly obrovské vlny tsunami. Ty zničily blízké osady a vesnice a zabily nespočet obyvatel i chovaných zvířat na farmách.

Podle vědců největší vlny z minulosti dosahovaly osmi až dvanácti metrů, i když se to dnes nezdá, hrozba je pořád reálná. "Dnes si na tyto katastrofy nikdo nepamatuje, v kronikách máme o nich jen málo zmínek. Pravdou však je, že se v minulosti staly a hrozí, že ke katastrofě dojde i v budoucnu," varoval výzkumník Stéphanie Girardclos s tím, že jezera nejsou zdaleka tak klidná, jak se na první pohled zdá.

Ve všech případech bylo tsunami vyvolané zemětřesením, které není v oblasti zas tak vzácné. Odborníci se domnívají, že každých 50 až 150 let dojde ve Švýcarsku k ničivým otřesům nad magnitudem 6 stupňů, zemětřesení v Sierre z roku 1941 dosahovalo síle 6,2 Richterovy stupnice.

Témata:  tsunami Švýcarsko vědci

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy