Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opravdu se plaváním hubne?

Plavání
Plavání
Foto: Pixabay

Plavání je nejen skvělým sportem pro ty, co hubnou, ale i pro všechny, kdo mají sedavé zaměstnání a často je bolí záda. Důležitá je ale pravidelnost a volba správného stylu.

Například u bolestí za krkem a v bederní páteři není dobré plavat prsa s hlavou vytaženou nad hladinu. Pokud plavete prsa a přitom se ještě bojíte, že si namočíte hlavu, přetěžujete jak bederní, tak krční část páteře.

Jestliže chcete plavat zdravě, musíte plavat styl prsa správně. Vyzkoušejte nejdřív znak. Je jednodušší. Když se vám pobyt v bazénu zalíbí, kupte si plavecké brýle a nacvičte si správnou techniku.

Začněte splýváním. Pohybujte dlaněmi od sebe do polohy rozpaženo a pokračujte obloukem k oblasti břicha, přes prsa a obličej, kde se dlaně zase dotknou. Snažte se „opřít" o vodu, abyste se nadnesli a mohli se nadýchnout vzduchu. Nohy se k tělu přitahují ve chvíli, kdy ruce jsou rozpaženy a začínají se blížit k obličeji. Výdech provádějte do vody v době, kdy jdou paže do vzpažení.

Plavání je vhodné skutečně pro každého. Procvičí celé tělo a zvyšuje kapacitu plic. Nezatěžuje klouby a riziko zranění je minimální. Plavání nabízí výbornou možnost pro posílení srdce, cév a kondice. Aby plavání přispělo k hubnutí, je třeba vydržet 40 minut - a to je náročné.

Na druhou stranu je třeba vyvrátit předsudek, že plavání podporuje ukládání tělesného tuku v podkoží, protože voda je studenější než tělo. To platí opravdu jen pro vrcholové a dálkové plavce, ne pro ty, kdo si jdou zaplavat dvakrát týdně.

Pokud nevydržíte plavat tak dlouho a přitom vám pohyb v bazénu vyhovuje, zkuste cvičení ve vodě. Pro velmi obézní lidi je to podle portálu Health často jediný sport, který mohou provozovat.

Plavání zvyšuje kondici, tvaruje postavu, posiluje zádové svalstvo a zvyšuje kapacitu plic. Během plavání se pravidelně střídá svalové napětí s relaxací, což pozitivně prospívá nejen pohybovému aparátu, ale také srdci, cévám a dýchací soustavě. Voda odlehčuje nosné klouby.

Témata:  plavání hubnutí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy