Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí nám apokalypsa? Vědci evidovali nejsilnější výbuch hvězdy v historii

Supernova UDS10Wil explodovala před více než deseti miliardami let.
Supernova UDS10Wil explodovala před více než deseti miliardami let.
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Astronomové nedávno zaregistrovali silné světelné záření ze vzdáleného vesmíru. Podle nich se nejspíš jednalo o výbuch hvězdy. Pokud by to byla pravda, šlo by s největší pravděpodobností o nejsilnější zaznamenaný výbuch. A co planeta Země? Je v ohrožení?

"Před dávnými lety v jedné vzdálené galaxii došlo došlo k šílené explozi." Tak začíná článek serveru Science Alert, který zprávu o výbuchu přinesl. Tato událost je prý příkladem nejsilnějšího uvolnění energie ve vesmíru. Zatím tento jev nemá jasné vysvětlení.

Vědci zúžili pravděpodobnou příčinu výbuchu na dvě možnosti, zatím však nemohou s jistotou tvrdit, která je správná. Jedná se však prý o úplně nový druh kosmické erupce. Její vysvětlení by nám pomohlo lépe pochopit, co se děje v extrémních hloubkách galaktických jader.

Mezinárodní tým astronomů objevil velmi jasnou hvězdu v roce 2010 pomocí teleskopu na Havaji. Hvězda pojmenovaná jako PS1-10adi leží uprostřed 2,6 miliard světelných let vzdálené galaxie. Záření hvězdy se během let často měnilo, proto byl objekt pro astronomy zajímavý.

Na první pohled se zdá, že výbuch byl klasickou supernovou. Avšak vysoká svítivost hvězdy dává vědcům záminku, aby si mysleli, že za explozí mohlo stát i něco jiného.

"Výbuch, který jsme odhalili, uvolnil až desetkrát víc energie, než je tomu u normálních explozí hvězd," uvedl astronom Cosimo Inserra z univerzity v Southamptonu.

Aby vědci pochopili, o jaký druh výbuchu se jedna, zkusili porovnat data hvězdy PS1-10adi s daty jiných hvěd, aby zjistili, jestli se některé chovaly podobně.

Našli jich několik, čtyři z nich byly detailně zpracovány ve výzkumu organizace National Astronomy. "Naše data ukazují, že takové jevy nejsou časté a jsou pro nás výzvou k jejich zkoumání," řekl Inserra. "Současně nám jejich existence napovídá, co se nejspíš děje v neprobádaných středech galaxií," doplnil.

Nové technologie jsou na obzoru, měly by nám pomoci pochopit, co se děje ve středech vzdálených galaxií.

A jaký bude mít výbuch dopad na Zemi? Vůbec žádný. I kdyby byl výbuch tisíckrát silnější, vzdálenost před dvě miliardy světelných je příliš velká na to, abychom jeho efekt pocítili i my.

Témata:  vesmir Vesmír: Supernovy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy