Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč po kýchnutí říkáme "pozdrav pánbůh" nebo "na zdraví"?

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Když slyšíme někoho kýchat, téměř automaticky mu odpovíme mu „pozdrav pánbůh“ nebo „na zdraví“. Přemýšleli jste někdy, co to vlastně znamená a proč právě tato kýchajícím lidem říkáme?

Kýchání bývá příznakem nachlazení, trápí ale třeba také alergiky. Kýchat mohou dokonce i zvířata. Ve většině případů je kýchání určeno k vyloučení cizích částic a dráždivých látek z dýchacích cest, zejména z nosní dutiny – jde tedy o jakýsi ochranný reflex, vysvětluje pro server Business Insider doktor Jonathan Moss. 

Podle historiků existuje několik důvodů, proč se přání „na zdraví" nebo „pozdrav pánbůh" v češtině, „bless you" v angličtině nebo „gesundheit" v němčině, rozšířilo.

Řekové a Římané považovali kýchání za znamení celkového zdraví a vyjadřovali přání všeho dobrého osobě, která kýchla, použitím sousloví „žijte dlouho“ nebo „kéž vám Jupiter požehná“.

Ve 14. století papež Řehoř VII. pojem „Bůh žehnej“ popisoval jako „krátkou modlitbou, která se má říci po každém kýchnutí, aby byl dotyčný chráněný před morem“, vysvětluje server Business Insider.

Kýchnutí podle některých znamenalo ústup nemoci a zdravý organismus. Podle některých zdrojů si pak „zdravíčkem" přáli lidé přežití zákeřné nemoci.

Jedna z teorií ale také říká, že kýchající osoba opravdu na okamžik zemře, přání ho ale přivede ze záhrobí zpět. Zároveň mu tím vyseknete poklonu, že má dobré zdraví, protože doopravdy nezemřel. Ve starověku také lidé věřili, že při kýchání můžete ztratit svou duši, nebo vás ovládne ďábel. 

Témata:  zdraví nemoc zajímavosti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy