Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dopad klimatických změn děsí archeology: Pohltí moře tisíce nalezišť a památek?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Sophie Spitéri

New York - Klimatické změny ohrožují 14 tisíc archeologických nalezišť a národních památníků ve Spojených státech. Kvůli zvyšující se hladině oceánů mohou do roku 2100 zmizet.

Uvádí to skupina odborníků v článku, který zveřejnil americký vědecký časopis PLOS ONE. Ohrožena je mimo jiné desetina archeologických lokalit na jihovýchodním pobřeží USA.

"Údaje jsou chmurné - předpokládané zvýšení hladiny způsobí ztrátu podstatné části předkolumbovského i pozdějšího historického odkazu," uvádějí autoři studie.

Podle klimatologů by se hladina světového oceánu do konce století mohla zvýšit v průměru o metr. Když vědci tento údaj přenesli na mapu atlantického pobřeží USA a Mexického zálivu, museli do seznamu ohrožených lokalit zahrnout místa v osmi pobřežních amerických státech. "Pozůstatky lidské činnosti v této oblasti jsou staré tisíce let a my mnohé z nich ztratíme," řekl agentuře Reuters americký archeolog David Anderson.

V ohrožené zóně jsou ale i velké historické stavby, například floridská pevnost Castillo de San Marcos ze 17. století.

Témata:  globální oteplování archeologie USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy