Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mohou se léky otočit proti nám? Tohle se stane, když to přeženeme s prášky proti bolesti

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Léky mají lidem pomoci od bolesti či původců řady nemocí. Většina z nás je proto má zafixované jako nástroje, které dříve či později přinesou určitou úlevu a pomohou zbavit se problému, který trápí naše tělo či v určitých případech i mysl. Co se ale stane, pokud si léků vezmeme příliš mnoho?

Francouzská studie se zaměřila na léky proti bolesti hlavy. Její výsledek ale překvapil i vědce samotné. Zjistili totiž, že prášky samotné mohou bolest nejen zastavit, ale také způsobit nebo ji dokonce zvýšit.

Problém je podle lékařů v tom, že většina lidí si obyčejné bolesti léči doma sama za pomoci volně prodejných léků. Profesorka a členka výzkumného týmu Gillian Lengová ale tvrdí, že druhotným aspektem je, že lidé obecně berou příliš mnoho léků na utišení bolesti.

Lidé podle lékařů většinou nevědí, že velké množství přípravků proti bolesti samotnou bolest vyvolá. Pokud už si lék chtějí vzít, měli by se podle ní naučit lépe rozpoznávat různé bolesti a podle toho se pak nasadí správná léčba. To se týká zejména bolestí hlavy, u kterých hrozí vyvolání migrény.

Podle statistik trpí jen v Anglii častou bolestí hlavy 10 milionů lidí a dohromady kvůli nim stráví doma 25 milionů pracovních dní. Vědci ale tvrdí, že až půl milionu žen a zhruba 100 tisíc můžu trpí bolestí hlavy, která je způsobena právě nadužíváním léků proti ní.

Mezi tyto léky přitom patří ty nejužívanější a nejběžnější, jako paracetamol nebo ibuprofen.

Témata:  léky nemoc

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy