Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci našli v lidském mozku unikátní systém. Dodnes o něm nikdo nevěděl

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mozek zůstává pro vědce a lékaře i přes pokročilou moderní techniku a špičkové zobrazovací metody stále záhadou. Není proto až tak překvapivé, že se čas od času objeví nová funkce či systém, o kterém dosud neměli ani ponětí. A jeden takový objev se nyní povedl vědcům z Národního institutu zdraví v Marylandu.

Odborníci jsou přesvědčeni, že v lidském mozku objevili nový a dosud zcela neznámý systém. Mají tak vůbec poprvé v historii v rukou důkaz o tom, že se mozek dokáže zbavovat přebytečného odpadu.

Svou teorii zakládají odborníci z Marylandu na výsledku pozorování lymfatických cév. Ty tvoří nezbytnou součást imunitního systému a chrání organismus před infekčními a nádorovými onemocněními. Lymfatické cévy jsou propojeny s oběhovým systémem a vedou mízu do žil a přenášejí imunitní buňky po celém těle.

Výsledky výzkumu ale naznačují, že mozek je schopen zbavit se přebytečné tekutiny, pro kterou nemá využití. Sloužit k tomu má systém, o kterém dosud lékaři vůbec nevěděli. Vědci jej objevili, když dobrovolníkům injekčně aplikovali barvivo a během magnetické rezonance sledovali, jak si s ním mozek poradí.

Vedoucí výzkumu Danielem Reich a jeho tým podrobili magnetické rezonanci pět dobrovolníků. Zobrazovací metody ukázaly, že barvivo prosáklo z krevních cév přes vnější membránu obklopující mozek a následně vstoupilo do sousedních lymfatických cév. To bylo pro vědce obrovským překvapením. 

Lékaři sice vědí, jakým způsobem a kudy tekutina vstupuje do mozku, poprvé ale viděli, že podobně jako v případě jiných orgánů může mozková tekutina protékat i přes lymfatický systém. "Výsledky musí být samozřejmě potvrzeny, pokud se ale potvrdí, změní to pohled na fungování našeho mozku a imunitního systému," uvedl podle serveru Telegraph Reich.

Dalšími pokusy vědci zjistili, že mozek v sobě ukrývá nějaký druh drenážního systému sloužícího k odstranění odpadu a nepotřebných tekutin. Při použití jiného barviva se totiž celý proces odehrál mírně odlišně. Nyní proto plánují další studii a chtějí zjistit, zda lymfatický systém funguje jinak u pacientů s roztroušenou sklerózou.

Témata:  vědci mozek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy