Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký je nejstarší hřích lidstva? Lidské ostatky z pravěku poskytly zajímavé vodítko

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Obžerství, smilstvo nebo loupež. To jsou jen některé z biblických hříchů, kterých se lidé dopouštějí. Napadlo vás ale někdy, který z nich je ten vůbec nejstarší? Podle odborníků by to mohla být vražda.

Vědci totiž nalezli nejstarší lidské ostatky, které nesou stopy usmrcení jiným člověkem. Kosti pocházející ze severního Španělska jsou zhruba 430 tisíc let staré. Potvrzují, že lidé se chovali násilně od počátku civilizace. Uvedl to server BBC.

Vědci se zaměřili na jednu lebku pocházející z jeskyně Sima de los Huesos. Ta ukrývala jámu s ostatky 28 lidí.

Moderní lékařské diagnostické nástroje zjistily, že lebka vykazuje dvě fraktury. Je nanejvýš pravděpodobné, že byly způsobeny opakovanými údery neznámým předmětem s jasným úmyslem zabít.

Zjištění byla publikována v odborném časopise PLOS One. Podle vědců přinášejí ostatky ve španělské důkaz, že násilí tvořilo nedílnou součást prvních lidských kultur a komunit.  

"Mám podezření, že čím více budeme postupovat kupředu a nacházet podobné forenzní důkazy jako autoři (studie), zjistíme, že násilí je kulturně přenášeno a je s námi tak dlouho jako naše kultura," domnívá se profesorka Debra Martin z univerzity v americké Nevadě, která se výzkumem násilného chování v dávných kulturách zabývá.    

Jeskyni Sima de los Huesos zkoumají vědci již téměř tři desetiletí. Testy DNA tamních ostatků naznačují, že ji obývali neandrtálci. Šachta, z níž lebka pochází, s největší pravděpodobností sloužila jako místo ukládání mrtvých jedinců. Jednalo se tak o nejstarší doposud objevený případ lidského pohřbívání.

Témata:  lidé pravěk vražda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy