reklama

Vědci z amerického National Cancer Institutu v nové studii uvádí, že lidé, kteří za život vykouřili v průměru méně než jednu cigaretu denně, mají o 64 procent vyšší riziko předčasného úmrtí než nekuřáci. Pořád jsou na tom lépe než lidé, kteří vykouří jednu až deset cigaret denně. Právě u nich stouplo riziko předčasného úmrtí až na 87 procent.

Lékaři a vědci také prokázali silnou souvislost mezi kouřením a rakovinou plic. Skupina, která kouřila méně než cigaretu denně, čelila ve srovnání s nekuřáky devětkrát vyššímu riziku onemocnění touto chorobou. Opět jsou na tom hůře ti, kteří kouří do deseti cigaret denně. U nich bylo riziko dokonce dvanáctinásobné.

Maki Inoue Choi, hlavní autor studie, která byla zveřejněna v JAMA Internal Medicine, s odkazem na nová zjištění tvrdí, že nic takového jako bezpečné a zdravé kouření zkrátka neexistuje. Vyrovný prst vztyčuje zejména s ohledem na fakt, že řada lidí věří, že pár cigaret týdně jejich zdraví nemůže nijak uškodit.

Studie také zkoumala, jak velká jsou rizika u lidí, kteří s kouřením přestali. Vycházela z dat 300 tisíc dospělých lidí a vědci na jejich základě zjistili, že že zdravotní rizika byla nižší u těch, kterým se podařilo v s kouřením skoncovat v nižším věku.

Paradoxní je, že naprostá většina kuřáků nemá ani ponětí, jaké škodliviny vdechuje. Vědci z univerzity v Severní Karolíně zpovídali 5000 lidí, zaměřili se na těžké kuřáky s nižšími a středními příjmy. A výsledky byly šokující.

Kuřáci měli v testu určit, které škodlivé chemikálie z cigaret vdechují. Většina kuřáků správně odpověděla, že cigarety obsahují nikotin. Necelá desetina pak dokázala určit další škodlivé látky. Naprostá většina kuřáků tedy netuší, čím si ničí zdraví.

Toxinů je přitom v cigaretách kromě nikotinu dalších 92 (z celkových 7 tisíc složek). Najde se mezi nimi i arzen, který způsobuje srdeční choroby, nebo formaldehyd, který může vést k rakovině ústní dutiny či krku.

Více než polovina kuřáků by informace o obsažených škodlivinách uvítala na krabičkách cigaret. "Je opravdu s podivem, jak málo lidí o dalších toxinech ví, zároveň o nich ale chce slyšet více," uvedl vedoucí studie doktor Kurt Robisl. "Když o některých látkách slyšeli, opravdu se zděsili," doplnil.

Vědci nejdříve vybrali 24 škodlivých látek, které rozdělili do šesti kategorií. Každý respondent pak odpovídal na otázky ohledně jedné skupiny chemikálií, která byla vybrána náhodně. Jen 8 % pak dokázalo určit, že alespoň 3 z uvedených 4 látek jsou zdraví škodlivé.