reklama

Bez ohledu na věk, pohlaví či povolání, svalovou křeč zná snad každý. Akutního bolestivého stavu, při němž máte pocit, že se vám kroutí snad všechny svaly v noze, se ale lze poměrně rychle zbavit. Nejprve si ale řekněme, co svalovou křeč způsobuje.

Křeče v nohách či v jiných částech těla vznikají z velké řady různých příčin. Právě ty na nohou jsou ale jedny z nejčastějších, protože svaly u nohou bývají přes den nejvíce zatěžovány. Dlouhodobá chůze, sedavé zaměstnání, nevhodná obuv, fyzicky náročné aktivity, to vše vede ke vzniku křečí na nohou. Příčinou také bývá i nedostatek hořčíku nebo draslíku, vápníku, vitamínu D, E, ale i nedostatek tekutin, alkohol, těhotenstí nebo příliš vysoká či nízká teplota. 

Běžíte, plavete v bazénu, ležíte v posteli nebo sedíte na židli a chytne vás křeč. Stav, který trvá několik sekund i minut je nesmírně nepříjemný, bolestivý a postižený má mnohokrát strach s bolestivou končetinou pohnout nebo to jednoduše nedokáže. Jak se v takové situaci zachovat?

Jak se zbavit akutních křečí?

Především je důležité se uklidnit. Nejeden plavec či potápěč se utopil ve chvíli, kdy ho postihla svalová křeč uprostřed jezera či v moři. Druhak je nutné postižený sval natáhnout a ideálně promasírovat. Pokud máte křeč v lýtku, nejlepším řešením je rukama chytnout prsty na nohou a pomalu jimi táhnout směrem k hlavě.

V případě, že vás chytne křeč v oblasti kotníku a prstů na nohou, zkuste se na nohu postavit celou svojí vahou a podle bolesti buď přesouvat váhu na patu nebo na špičku chodidla. Při křeči stehenního svalu je nejlepší zaujmout polohu v leže a bolavou nohu natáhnout. Ve všech případech je lepší si vypomáhat rukama a nesnažit se hýbat postiženou nohou samotnou, docílili byste pouze zvýšení bolestivosti.

Jak křečím předcházet?

Nejlepším lékem na křeče je ale stejně jako na ostatní bolesti jejich prevence. Právě bolestivým svalovým stahům se přitom dá velmi lehce předcházet. Před větší pohybovou aktivitou je důležité se pořádně rozcvičit a zahřát tělo, velmi důležitý je také dostatek tekutin vyjma kávy a alkoholu, které tělo odvodňují.

Důležité je také dbát na vhodnou obuv, která by neměla nohu příliš svírat. Ženy by si měly dát si pozor na vysoké podpatky, které rovněž napomáhají vzniku svalových křečí. Stejně tak důležitý je i spánek, zejména jeho poloha. Pokud máte sedavé zaměstnání, stříídejte polohy, abyste zabránili strnutí svalů a následným bolestem. 

A na závěr jedna velmi důležitá rada - až křeč odezní, nevracejte nohy do původní polohy, v níž jste křeč chytli. S největší pravděpodobností by se okamžitě vrátila.