Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč na košili vznikají skvrny, když se potíte? Důvodem není pot

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Pokud rádi nosíte bílé šaty, košile či trička, jistě to dobře znáte – přichází nevyhnutelný boj se žlutými skvrnami kolem oblasti podpaží. Zoufat si ale nemusíte, takovým problémům se dá zabránit.

Žluté skvrny od potu na bílém oblečení jsou nepříjemné a v společnosti jsou považovány za faux-pas. Neznamená to ale, že byste se museli košilí či bílých šatů vzdávat. Server Business Insider poukazuje na to že pochopením tohoto fenoménu můžeme tomuto problému zabránit a bojovat s ním.

Nevzhledné skvrny nejsou způsobeny pouze potem, který vaše tělo produkuje. Ve skutečnosti je to směs vašeho potu a hliníku v antiperspirantu, vysvětluje expertka na čištění skvrn Jolie Kerrová.

Ano, přesně ta věc, kterou se snažíte zabránit podobným skvrnám, je po celou dobu viníkem problému. Hliník je aktivní složkou, která má zabránit pocení - ale když se smísí s bílkovinou ve vašem potu, zanechává žluté stopy na oblečení.

Takže co můžete udělat, abyste tomu zabránili? No, mohl byste přejít na běžný deodorant a nepoužívat antiperspirant. To ale může způsobit, že se někteří lidé budou více potit – a to asi není ideální řešení. Kerrová říká, že existuje celá řada způsobu, jak žlutým skvrnám zabránit, ale většinou nejsou praktické, jednoduché nebo rychlé.

Tak co udělat se zažloutlými košilemi? Vypadá to, že nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, je nechat věci tak, jak jsou. Pravděpodobně už víte, běžný prací přídavek si touto konkrétní skvrnou neporadí. Kerrová proto doporučuje čerstvé skvrny odstranit silnějšími přípravky.

Důležitý je přitom čas - pokud můžete košili okamžitě vyprat, je to nejlepší způsob, jak se nepříjemných skvrn zbavit. Pokud jste příliš pomalí, je mnohem obtížnější je vyprat - a vy tak budete muset oblečení chvíli muset máchat v čistícím roztoku v kbelíku nebo umyvadle.

Jiné preventivní opatření zahrnuje například gelový antiperspirant Speed Stick nebo podobné přípravky, které údajně nezanechávají skvrny. Více ochlupení muži mohou také zvážit oholení jejich podpaží, což může snížit pocení a vlhkost v podpaží během dne - a tak košile ochránit, dodává server.  

Témata:  zdraví lidé móda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy