Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hádáte se rádi? Brzy zemřete, tvrdí vědci

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Pokud jste hádavý typ, měli byste zbystřit. Podle vědců vám totiž hrozí mnohem vyšší riziko úmrtí než lidem, kteří se konfliktům vyhýbají. Svou roli na tom má nadbytek stresu, který ale může naopak v některých případech fungovat pozitivně.

Neustálé hádky zvyšují riziko úmrtí ve středním věku. Nejohroženější přitom jsou muži a ti, kdo nejsou v práci. Uvedli to dánští vědci ve studii zveřejněné v časopise Journal of Epidemiology and Community Health.

Ačkoli tým vědců z Kodaňské univerzity spočítal, že neustálé hádky zvyšují riziko mužů či žen dvou až trojnásobně nad běžnou výši, nedokázal plně vysvětlit faktory, které za touto spojitostí stojí, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

Předchozí výzkum zjistil, že lidem trpícím úzkostí a těm, kteří jsou zavalení požadavky od partnera a dětí, stejně jako těm, kdo se s blízkými příbuznými často hádají, může hrozit zvýšené riziko srdečních chorob a infarktů.

Paradoxem je, že stres může být pro lidské tělo i přínosný. Podle studie Texaské univerzity, která zahrnovala 330 účastníků, mají ti, kdo jsou zatíženi příliš mnoha úkoly, větší pravděpodobnost, že se jejich mozek udrží ve zdravém stavu.

Osoby, které byly více zaměstnány úkoly, zpracovávaly informace rychleji a jejich paměť, uvažování a slovník byly bohatší než tomu bylo u osob méně zaměstnaných. Podle vědců životní styl bohatý na nejrůznější aktivity zvyšuje možnosti učit se novým věcem, stimuluje mozek a klade před něj stále nové výzvy.

Kdo je ale příliš stresován, může mít vážné problémy. Avšak získané údaje ukazují, že výhody pro mozek převažují. Nyní se tým vědců snaží zjistit, jak je možné, že četné úkoly mají pozitivní vliv na mozek, zejména ve stáří. V útlém věku pomáhá lepšímu rozvoji mozku mateřská láska. Rozvíjejí se zvláště některé jeho části, jako je hipokampus, který hraje velkou roli při krátkodobém uchovávání informací a při prostorové orientaci.

Témata:  lidé vědci stres

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy