reklama

Kdo chová kočku, nemá žádné pochybnosti: tyto šelmičky jsou lepší než jejich přátelé-nepřátelé psi. Prvním důvodem, proč to tito lidé tvrdí, je to, že je-li kočka vystavena volnému pádu, má schopnost se ve vzduchu tak obrátit, aby dopadla na břicho a hruď, a minimalizovala tak riziko zranění. A to není všechno: jestliže kočka spadne z velké výšky (například z desátého patra), často se zachrání na rozdíl od psa, který nepřežije ani pád ze čtvrtého patra. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.

Kočka lépe loví. Všichni známe lovecké psy, ale málokdo ví, že ve skutečnosti jsou vynikajícími lovci kočky, protože lépe vidí na kratší vzdálenost a umějí se lépe soustředit. Ve srovnání se psy mají kočky také lepší čich a sluch a vidí škálu barev, a to i za špatného osvětlení. Kočky denně spí 12 až 16 hodin, ale i ve spánku dokážou čichem a sluchem sledovat, co se kolem nich děje.

Kočky v průměru žijí třináct až čtrnáct let (některé se dokonce dožívají až dvaceti let), zatímco psi se v průměru dožívají jedenácti let.

Péče o domácí zvíře může být náročná. Kdo tedy miluje zvířata, ale musí šetřit s výdaji, učiní lépe, když se rozhodne pro kočku. Péče o kočku je levnější než o psa.

Kočky také tolik nepáchnou jako psi. Potvrzuje to vědecký výzkum, který ukázal, že majitelé koček obvykle nedokážou rozlišit odér vlastní kočky od pachu jiné. Naopak majitelé psů jsou schopni identifikovat své zvíře podle čichu.

Kočku nemusíte venčit. Procházka se psem nezabere tolik času a prospívá zdraví jak zvířete, tak člověka. To ovšem v případě, že pes není příliš zvědavý, líný nebo pomalý, protože pak se procházka může protáhnout na delší dobu.

Kočky jsou způsobnější a klidnější. Kdo chová psa, dobře ví, že mít hosty je někdy problematické: pes může celou dobu štěkat nebo skáče na každého. Kočky to nedělají. Když někdo přijde, většinou se schovají a ukážou se teprve poté, co se ujistí, že příchozí není vetřelec.

Přestože kočičí schopnosti je mnohem těžší zkoumat, první výsledky jsou slibné: japonští vědci zjistili, že si kočky vedly stejně dobře jako psi v sérii paměťových testů.