Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přelom v lékařství: Může virus umí zabíjet rakovinu v mozku?

Mozek, ilustrační foto
Mozek, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Leeds - Viry jsou postrachem každého člověka. Způsobují totiž řadu nepěkných onemocnění, které mají někdy velmi složitou léčbu. Představte si ale viry, které lidskému tělu pomhají. Podle nového objevu by to nemusela být jen teorie, ale fakt. Pokud se správně naučíme využívat jejich sílu. Informoval o tom magazín IFL Science.

Nová studie, která tuto domněnku dokazuje, pochází z Univerzity v Leedsu. Výzkum ukázal, jakým způsobem by se virus mohl vypořádat se zhoubnými nádory v mozku.

Virus se zavede do krevního oběhu, kde pak prochází hematoencefalickou bariérou (přechod mezi cévami a mozkovou tkání - pozn. red.) a vede do mozku, kde se množí a zabíjí rakovinné buňky. A nejen to - virus také vyzývá imunitní systém těla, aby rovněž zaútočil na nádor.

"Náš imunitní systém nepracuje příliš spolehlivě v odhalení rakoviny. Je tomu tak částečně proto, že imunitní systém nerozezná rakovinné buňky od zdravých buněk našeho těla. Částečně je to i tím, že rakovina má schopnost imunitní systém oslepit. Imunitní systém se v případě přítomnosti viru opět nastartuje," uvedl profesor imunoterapie z Institutu výzkumu rakoviny v Londýně Alan Mechler.

"V naší studii jsme dokázali, že rodina reovirů může infikovat rakovinné buňky v mozku. Mozkové nádory infikované virem jsou poté mnohem viditelnější pro imunitní systém, a to je důležité," dodal.

Jak bylo vysvětleno v časopise Science Translational Medicine, vědci použili při testech savčí orthoreovirus třetího typu, druh viru z rodiny reovirů. Po infikování těla napadal virus jen rakovinné buňky, zdravé nechal být, takže většína pacientů měla pocit, že má jen nachlazení.

Výzkum nebyl nijak rozsáhlý - účastnilo se ho pouze 9 pacientů - avšak jeho výsledky mají obrovský potenciál pomoci lidem v boji pro nádorům mozku, zvlášť v kombinaci s léčbou, která se používá dnes.

Všem 9 pacientům byl v průběhu operace odstraněn nádor mozku, ale ještě předtím chirurgové napadli nádor virem. Po odstranění nádoru z těla nalezli lékaři důkaz, že se virus dostal do rakoviny a začal ji napadat. Nádor rovněž vědcům napověděl, že byl napaden bílými krvinkami imunitního systému člověka.

"Tato malá klinická studie nám umožnila položit na stůl biologickou otázku o rakovinné imunoterapii a zároveň poskytla nové poznatky, které nyní budou dále testovány, a to jak v laboratořích, tak v nemocnicích," dodal profesor Melcher.

"Nyní víme, že můžeme dostat reovirus přes hematoencefalickou bariéru, zahájili jsme klinické studie, abychom zjistili, jak účinná je tato virová imunoterapie v delších časových úsecích a jakým způsobem dokáže zlepšit životy pacientů s mozkovými nádory, kteří mají v současné době velmi omezené možnosti léčby," uzavřel.

Témata:  vědci mozek rakovina

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy