reklama

Pro většinu z nás je úklid celého bytu či domu snad ta největší otrava, jakou si umíme představit. Ve výsledku pak uklízíme až tehdy, máme-li na práci něco ještě méně záživného. Zde je pár tipů, díky kterým lze tento boj vést bez bolesti a se zlatou medailí za statečnost a pečlivost.

Pusťte se do toho postupně

Podle úspěšného autora bestsellerů o zvládání nových návyků Leo Babauty má každý z nás takzvanou dětskou mysl, která se úporně brání všemu, co jí přijde příliš velké a namáhavé. Můžeme ji ale ošálit tím, že úkol velmi zjednodušíme, vybereme jen tu jeho nejmenší možnou část. Do úklidu celého bytu se vám nechce, ta představa je až hororová, jistě… ale určitě nebude problém, uklidit jednu věc pokaždé, když přecházíte do jiné místnosti. Vždycky se v ložnici najde sklenička, která patří do kuchyně, v obýváku pohozené džíny, které patří do skříně v předsíni. Naučíte se tak multitasking ve chvílích nečinnosti. Například v prostojích během vaření průběžně umývejte nádobí. Umyjte umyvadlo pokaždé, když už si myjete ruce. Pokliďte v koupelně mezi tím, než se vám napustí vana. Budete koukat, jak rychle vaše dětská mysl řekne „no tak jooo, není to zas tak strašné…“.

Něco nového

Na úklid často dojde až tehdy, kdy do bytu pořídíme nějakou novou pěknou věc. Ať už to je květina, svícen nebo nové závěsy, s jejich umístěním a aranžováním si většinou neodpustíme ani utření prachu na parapetu nebo policích. Pak s největší pravděpodobností bude následovat vyhození starých keramických slonů, kteří spíš už jen překáží. No a už jste jen krůček od toho pustit se do nastolení všeobecného pořádku!

Navíc budete mít z úklidu daleko větší radost, protože se vám bude v bytě pěkně koukat na něco, na co ještě nejste zvyklí. Ale zase pozor na hromadění, raději opravdu vždy instalujte jednu novou věc výměnou za jednu starou a pokaždé, když se nemůžete odhodlat něco vyhodit nebo darovat, podívejte se na jeden díl reality show Sběrači (Hoarders).

Pomocníci, co baví

Žádná generace v historii lidstva neměla k dispozici tolik pomocníků na úklid, jako dnes. Slavný anglický vynálezce James Dyson přinesl lidstvu bezsáčkové vysavače, které jsou dokonale přizpůsobené požadavku na příjemné a zánavné vysávání. Mezi nábytkem se pohybují jako pstruzi ve vodě a jak velí dnešní trend, jsou akumulátorové – takže žádé zakopávání o kabel. Díky takové vymoženosti se zbavíte prachu na policích i v úložných prostorách a odstraníte kočičí chloupky ze sedací soupravy. Bez balancování na schůdcích vysajete pavučiny v koutech, prach z lustru a žaluzií, i když zrovna neměříte 190 centimetrů.

S takovým pomocníkem při úklidu se přidáte ke třetině žen, které považují za nejoblíbenější činnost vysávání. Ve finále vytřete a vyleštíte podlahu, aniž byste museli klečet na kolenou a pracně šťourat hadříkem v nedostupných koutech. Ano, i mopy jsou dnes již na vysoké úrovni, například Leifheit Twist System má tak vychytaný způsob ždímání mopu, že si jej zamilujete, protože se nebudete muset ani jednou ohnout.

Zbavte se nepotřebného

Nakonec vezměte všechny pytle a naplňte je nepotřebnými věcmi a odpadky. Důsledně zvažte, co ve své domácnosti skutečně potřebujete a co už vám sloužilo dostatečně dlouho na to, aby mohlo říci sbohem. Vyřazené oblečení můžete věnovat – využijte kontejnery pro charity. Odpadky roztřiďte! Nebojte se také využít různých stránek či aplikací na rozprodej, jako je Letgo, nebo darujte starý nábytek, dekorace či oblečení známým. Zkrátka si udělejte místo ve znemení dnes tolik populárního minimalismu. Uvidíte, že se vám bude doma existovat… však nových věcí zase rychle přibyde.

Surfujte po netu

Pozor, nemáme tím namysli prokrastinaci! Kromě vašeho facebooku nebo mailu ale existuje na internetu nepřeberné množství stránek, které vás mohou skvěle inspirovat. Můžete najít celou řadu velmi zábavných triků na samotný úklid – a proč je číst, rovnou si pusťte videa. Například youtuberka Melissa Maker se skutečně proslavila právě uklízením, ostatně ji sleduje přes třičtvrtě milionu uživatelů! Další skvělou inspirací mohou být stránky, které vám naservírují úžasné interiéry a vy budete chtít, aby tak vypadal i ten váš. Spoustu krásy můžete vidět třeba na apartmenttherapy.com – interiéry prezentované na tomto webu jsou velmi rozmanité, všechny ale útulné. A proč? Protože jsou uklizené! :-) Tak s chutí do toho.

Akumulátorový vysavač Dyson V8 Absolute NEW

Tyčový aku vysavač Dyson V8 Absolute představuje vysavač s nejvyšším sacím výkonem v porovnání s jinými akumulátorovými vysavači. Vysavač má ergonomickou konstrukci, je lehký a funguje na Li-Ion baterie s dlouhou výdrží. Nabíjení vám zabere jen 5 hodin a provozní doba činí až 40 minut. Využít můžete také speciální režim MAX, který vám poskytne 7 minut ještě vyššího sacího výkonu.

S vysavačem Dyson V8 Absolute uklidíte opravdu kdekoliv, od podlahy až k záhybům u stropu. Tyčový vysavač Dyson lze navíc velmi snadno upravit na ruční vysavač. Vysavač je vhodný také pro alergiky díky účinnému HEPA filtru. Výhodou je také hygienické vyprazdňování zásobníku, který disponuje objemem 0,54 l. Právě díky doživotnímu filtru, který lze prát a zásobníku místo sáčků nebudete zatíženi dodatečnými nákupy spotřebního materiálu. Cena – 16 699 Kč vč. DPH