Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražedné plány sovětských agentů? V ohrožení byli Tito i herec John Wayne

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jednou z mála disciplín, ve které východní blok předčil západní, byla určitě i výkonost tajných služeb. O mnoha akcích KGB se dodnes mluví jen polohlasem a o dalších se pravděpodobně nedozvíme nikdy. KGB má na svědomí celou řadů akcí, které se zdají neuvěřitelné, jako z románů či filmů o agentovi 007. Přes veškerou brutalitu však KGB zažila i několik takřka komických neśpěchů, posuďte sami.

Nikoliv nadarmo se dodnes po Moskvě v tichosti traduje, že z budovy bývalé centrály byla nejrychlejší cesta na Sibiř z celého Ruska. Údernost KGB podcenili v 80. letech teroristi z Libanonu, kteří unesli sovětské diplomaty. Záhy jednomu z únosců přišly poštou části těla příbuzného poštou. Agenti KGB dávali jasně najevo, že ve světě špiónů hrajou prim. Podle nově odtajněných dokumentů CIA se domníváme, že KGB mělo dokonce mít speciální oddělení určené na anihilace osob považovaných za nepřátele SSSR. Součástí byly i speciální laboratoře určené k vývoji nových, unikátních zbraní a rovněž k produkci jedů. Jedy byly k atentátům používány agenty KGB s obzvláštní oblibou, protože na první pohled situace vypadala jako přirozená smrt.

Komunistický revolucionář zavražděný bývalými soudruhy

Jednou z prvních obětí agentů KGB byl Lev Trockij, bývalý lidový komisař pro zahraniční věci a jedna z nejdůležitějších postav Velké říjnové revoluce. Je typickým příkladem revolucionáře, kterému se stal jeho vlastní revoluční počin osudným. Po Leninově smrti ovládl klíčový úřad sovětské říše, post generálního tajemníka komunistické strany Stalin, který se začal velice pohotově zbavovat konkurence. Trockij sice před jedním z největších zločinců lidské historie utekl do exilu v Mexico city, ale Stalinovi vyslanci ho vyčenichali i zde a Trocký byl zlikvidován úderem cepínu.

Dva komunističtí diktátoři a jejich strkanice

O platnosti přísloví, že na jednom smetišti nemůžou být dva kohouti, byl Stalin skálopevně přesvědčený. Ve východní Evropě bylo podle Stalina místo jen pro jednoho diktátora. Kritéria bezpodminečné servilnosti k sovětskému diktátorovi nenaplňoval muž stejné profese v Jugoslávii. Jihoslovanský diktátor Tito, byl z těchto důvodů Stalinovi trnem v oku. Agenti na Tita spáchali na dvacet neúspěšných pokusů o atentát, včetně útoku speciálním sprejem šířícím dýmějový mor. Tito se však nenechal vyvést z míry a napsal kolegovi Stalinovi dopis. Vysvětloval mu v něm, že si již nepřeje další návštěvy agentů KGB, jelikož jinak pošle za Stalinem agenta svého a ujistil ho, že posílat druhého už rozhodně nebude muset. Další útok na Tita se pak již neodehrál.

John Wayne a léčka komunisty

Do hledáčku stalinistické KGB se dostal i americký herec John Wayne. O plánované akci věděl jednak od ruských filmařů, ale především od FBI a díky tomu nalíčili na agenty KGB léčku. Připravili na nic netušící vrahy zinscenovanou exekuci, za účelem získat od agentů KGB informace. Akce se podařila, útočníci nakonec začali pracovat pro FBI a slavný herec vyvázl bez újmy na zdraví.

V hledáčku byl i papež

Na závěr si můžeme připomenout ještě jeden v konečném důsledku neúspěšný pokus o atentát. Cílem byl tentokrát jeden z nejslavnějších Poláků 20. století Karel Wojtyla - nebo-li papež Jan Pavel II. Občan ze země patřící do východního bloku, který byl zvolen za papeže, byl skutečnou hrozbou pro SSSR. Tradičně silně věřící katolíci v Polsku totiž za svým papežem stáli a Jan Pavel II. svým humanistickým přístupem podrýval autoritu totalitní komunistické moci. Papež byl postřelen roku 1981, atentát přežil a záhy byl dopaden i pachatel Turek Mehmet Ali Agca. Později se však z dokumentů agenta KGB zběhlého na západ Vasila Mitrokhina zjistilo, že za atentátem stále právě sovětská tajná služba.

Témata:  Sovětský svaz KGB (sovětská tajná služba) studená válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy