Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč muži umírají dříve? Vědci na to asi přišli

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ženy podle statistik žijí déle, než muži. Není proto překvapením, že v případě seniorů a lidí v pokročilejším věku najdeme více žen než mužů. Dlouho vědci pouze spekulovali, proč tomu tak je. Nyní ale mají odpověď.

Výzkum publikovaný na stránkách American Journal of Epidemiology zahrnuje údaje z let 2004 až 2012 získané u 70.000 pacientek zařazených do výzkumu Nurses' Health Study. Vyplývá z něho, že u optimistických žen klesá o 30 procent nebezpečí předčasné smrti.

I jiné výzkumy již ukázaly vztah mezi pozitivním přístupem k životu a snížením rizika předčasného úmrtí na kardiovaskulární choroby. Tento výzkum je však první, který objasnil souvislost pozitivního přístupu k životu a snížením rizika také dalších příčin smrti. 

Vědci analyzovali výsledky podle jednotlivých nemocí a zjistili, že optimističtěji laděné ženy mají o 16 procent nižší riziko úmrtí na rakovinu, o 38 procent na srdeční choroby, o 39 procent nižší riziko úmrtí na mrtvici, o 38 procent nižší riziko úmrtí na nemoci dýchacího ústrojí a o 52 procent nižší riziko úmrtí v důsledku infekcí.

A proč žijí ženy déle než muži? Ještě před dvěma stoletími tomu tak nebylo. Pak se se zlepšováním hygieny a sanitárních podmínek život ženy prodlužoval více než život muže. Japonka žije v průměru osmaosmdesát let, zatímco muž z Čadu jen padesát let. V Itálii činí průměrná délka života u mužů 79,4 roku a u žen 84,82 roku.

Ať se na tyto údaje díváme z jakékoli stránky, vždy můžeme konstatovat, že na celém světě žijí muži kratší dobu než ženy. Tento rozdíl mezi pohlavími se začal projevovat až na počátku minulého století. Na vině tu je především vzestup kardiovaskulárních chorob.

Vědci z Jihokalifornské univerzity analyzovali zdravotní stav 1763 osob narozených mezi lety 1800 a 1935 ve 13 vyspělých zemích. Konstatovali, že úmrtnost klesala, zvláště díky prevenci infekčních chorob, lepší stravě a lepším životním podmínkám vůbec. Ženy podle vědců dokázaly využít těchto pozitivních okolností efektivněji a rychleji než muži.

Témata:  lidé ženy muži důchodci

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy