Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak pomoci játrům či ledvinám? Pomůže vám detoxikace

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Když nejsou ledviny a játra s to plnit svou úlohu, celkový stav organismu je narušen. Jsme unavení, pomalu trávíme, zadržujeme vodu. Tyto orgány je třeba stimulovat, aby byla zajištěna jejich správná funkce. Francouzský týdeník L´Express radí, jak na detoxikaci.

Proč je důležité pročistit své tělo před příštími svátečními hody? Co máme dělat po masopustním maratonu mastných, sladkých a slaných jídel? Detoxikační džus, detoxikační krém, detoxikační jóga, detoxikace vlasů, to vše se dnes stalo běžnou součástí života. Máme orgány, jež se podílejí na neutralizaci a odstraňování nežádoucích škodlivin, které se nahromadily v důsledku přejídání, stresu, znečištění životního prostředí, alkoholu či konzervačních látek a pesticidů nacházejících se v potravinách.

Lékař Patrick Aubé zdůrazňuje, jak je důležité, aby byly funkce organismu zajišťující jeho očistu připraveny pracovat na maximální výkon, zvláště před svátky, aby dobře hrály svou roli v organismu namáhaném nadměrným množstvím jídla a alkoholu.

Aby se organismus zbavil takového odpadu, jako je alkohol a léky, je třeba pročišťovat játra třikrát až čtyřikrát do roka. "Týden před svátky si odepřete alkohol a naopak si dopřejte vyváženou stravu," poznamenává nutriční poradkyně Ambre Motová. Těžko stravitelné potraviny, jako jsou hotová jídla, mléčné výrobky, káva a maso, nahrazujte zeleninou a ovocem.

Doktor Aubé doporučuje pojídat artyčoky, které aktivují produkci žluči játry a odvádění žluči do střev. Konzumace potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, umožňuje "vytapetovat" žaludek a zpomalit vstřebávání některých tuků a cukrů. Jsou vhodné i proto, že vedou k pocitu sytosti.

Důležitá je hydratace. Máta, meduňka a fenykl jsou vynikající pro přípravu střev na sváteční hody, uvádí Patrick Aubé. "Po každém vydatném jídle si vždy připravím odvar z máty. Po celý rok a zvláště o svátcích mi její digestivní vlastnosti pomáhají zbavit se nadmutí a nevolnosti," říká osmatřicetiletá Héléne.

Doktor Aubé doporučuje čaj z trubkovce, rostliny známé pro své diuretické účinky. Ambre Motová zase radí věnovat pozornost tomu, abychom neměli příliš vysoký přísun proteinů. Stačí sníst v poledne jednu porci masa a večer půl porce. Léčitelka Frédérique Cervoniová nedá dopustit na čaj z břízy pro jeho očišťující a diuretické účinky.

Témata:  zdraví potraviny život ovoce

Související

Aktuálně se děje

11:59

Česko truchlí. Ministr Baxa či režisér Strach reagují na odchod Aloise Švehlíka

Česko ve středu zasáhla zpráva o úmrtí oblíbeného herce Aloise Švehlíka. Bylo mu 85 let. Od samého rána se objevují reakce na odchod uznávaného umělce. Ozval se například ministr kultury Martin Baxa (ODS) či režisér Jiří Strach. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy