reklama

Psal se rok 2003, když skupina lupičů vyloupila Antverpské světové diamantové centrum (AWDC). Odnesli si tehdy zlato, diamanty a šperky v hodnotě sto miliónů dolarů. Za sebou nechali jen zničený desetivrstvý trezor a minimum stop. Policie se neměla čeho chytit. A tu se vydal August Van Camp, toho času pekař na penzi, na procházku do lesa se svými dvěma psy. Malý pruh onoho lesa mu dokonce patřil. K jeho smůle ale přímo přiléhal k dálnici a neukáznění řidiči mu do lesa často odhazovali odpadky. 

Van Camp toho měl už dost a když objevil další plastový pytel plný odpadků, zavolal policii. Policisté v pytli našli nedojedený sendvič a prázdné obálky s hlavičkou AWDC. Testy DNA z nakousaného sendviče ukázaly na nechvalně známého gangstera Leonarda Notarbartola. Ten byl následně z loupeže usvědčen a poslán na deset let do vězení.

David Blair byl britský námořník a zaměstnanec lodní společnosti White Star Line. Jako takový se měl účastnit panenské plavby slavného Titanicu. Blair byl ale na poslední chvíli vystřídán a jeho místo měl zaujmout mladší kolega. V nastalém zmatku si s sebou zkušený námořník odnesl zdánlivou maličkost – malý klíček. Ten byl ale bohužel od skříňky s dalekohledem, která byla umístěna v takzvaném „vraním hnízdě“. 

Vraní hnízdo byl hlídkový koš, z něhož měli námořníci pozorovat moře a varovat tak například před ledovci. Jak známo, právě ledová kra stála za zkázou slavné lodi. Jeden z přeživších námořníků, Frederik Fleet, posléze vypověděl že s dalekohledem by ledovec určitě uviděl včas a nárazu by zabránil. Ať už je pravda jakákoliv, onen slavný klíček se v roce 2010 vydražil za 137 000 dolarů.

Aféru Watergate zná každý. Největší skandál amerických politických dějin způsobil pád tehdejšího prezidenta Richarda M. Nixona. Na samém počátku ale stála zdánlivá maličkost. Franku Willsovi bylo tehdy čtyřiadvacet a živil se jako noční hlídač. V noci 17. července 1972 hlídal v kancelářském komplexu Watergate, kde měla své kanceláře mimo jiné demokratická strana. Wills si během obhlídky všiml, že západka jedněch dveří je přelepena lepící páskou, tak aby se nezavřely, nýbrž aby zavřené pouze vypadaly.

Wills si myslel, že to udělali dělníci, kteří v budově přes den pracovali a pásku prostě odstranil. Po půl hodině ale obhlídku opakoval a pásku objevil na stejném místě opět. To už pojal silné podezření a zavolal policii. Ta v budově objevila pět nezvaných hostů, jak se přehrabují v dokumentech demokratických politiků a skandál byl na světě.