reklama

Předpověď společnosti Stratfor uvádí, že ačkoliv je projekt, produkce a sestavení hypersonických raket drahá a technicky komplikovaná práce, stává se stále dostupnější. Prvními zeměmi, které by tyto dalekonosné rakety mohly do roku 2025 zahrnout do svého arzenálu, jsou USA a Čína. O pár let později potom Rusko. Jakmile k tomu dojde, bude to znamenat revoluci v určitých oblastech válečnictví.

"Nové nadzvukové rakety jsou velmi přesné a rychlé a dnešní protiraketová obrana by byla vůči nim neefektivní. Rusko, Čína a USA nyní bojují o to, kdo je nasadí jako první. A jak poroste napětí, poroste také riziko preventivních útoků mezi těmito rivaly," popisuje analýza.

Jsou zhruba pětkrát rychlejší než rychlost zvuku a jen několik dalších člověkem vyrobených přístrojů dokáže dosáhnout této rychlosti. "V poslední době se pozornost výzkumu nadzvukových technologií posunula směrem k vývoji raket, ale některé problémy je stále třeba překonat, aby se se staly skutečností," uvádí analýza.

Prvním problémem je náročnost vytvoření zbraně, která dosáhne takové rychlosti a odolá tlaku a teplotám. A čím delší je let, tím těžší to je. Zadruhé je v takové rychlosti vozidlo citilivé na změny a to vede k nestabilitě raketového draku během letu. A vzhledem k rychlosti je méně času na nápravu. A navíc se letová dráha často neshoduje s vědeckou předpovědí vytvořenou na základě pozemních testů a teoretických modelů, což prodlužuje vývoj.

"Navzdory těmto překážkám mají nadzvukové rakety i značné výhody. Jejich rychlost umožňuje rychlejšího dosáhnutí svých cílů než v případě ostatních raket a lépe proniknou do systémů nepřátelské obrany. Ty s možnostmi bezmotorového létání mohou také pokrýt velké vzdálenosti. Umožnilo by to tak určité zemi udeřit na další z větší vzdálenosti. Jsou také přesnější než tradiční balistické střely a mohou nést i jaderné hlavice," upozorňuje analýza.

Z teorie do praxe

Nebude však prý dlouho trvat, než si nadzvukové rakety najdou cestu z laboratoří na bojová pole. "Hlavní generál USA oznámil, že americké letectvo plánuje mít funkční testovací prototypy připraveny do roku 2020. Provedli již čtyři experimentální lety X-51 s nadzvukově řízenou střelou mezi roky 2010 a 2013. Dva měly být úspěšné," uvádí.

A nezaostává ani Čína. V roce 2014 podle analýzy se uskutečnily tři testy DF-ZF vozidla pro nadzvukové střely a loni proběhly další tři. A také Rusko vyvíjí vlastní nadzvukové sestupové vozidlo, Yu-71. Zatím proběhl jeden test v roce 2015, při kterém se objevila porucha. Nicméně nedávný test nadzvukové rakety Zirkon 3M22 proběhl bez problému a další se plánují na příští rok.

"Povaha boje se tak změní. Protiraketové obranné systémy budou čelit nadzvukovým letům a cíle tak (zejména velké námořní lodě) budou náchylnější k útoku. A mezitím by se vývoj mohl zaměřit na vysoce výkonné lasery či mikrovlny jako možný způsob obrany. Ale nejlepší obrana je zničení raket ještě před nárazem a zvýší se tak také důraz na plánování útočné akce," zamýšlí se analýza. Podle ní tak nadzvukové rakety naruší rovnováhu mezi světomými jaderných velmocí, neboť přispějí k větší nejistotě a nestabilitě.