Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou antidepresiva zbytečná? Lékaři odhalili, zda jsou nejběžnější léky na světě vůbec k něčemu dobré

Dívky v depresi, ilustrační fotografie
Dívky v depresi, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V uplynulých desetiletích se ve společnosti vedla řada diskuzí o antidepresivech. Někteří pochybovali o jejich účinnosti, jiní se báli jejich nadužívání a množné závislosti. Nová velká studie zveřejněná v magazínu The Lancet usiluje o to, aby tyto debaty zůstaly v klidu a nehnaly se až do extrémů.

Mezinárodní tým vedený Oxfordskou univerzitou ve Velké Británii provedl obrovskou metaanalýzu dat téměř 120 000 lidí a jejich zkušeností s používáním 21 nejčastěji předepisovaných antidepresiv.

Jejich verdikt? Antidepresiva fungují. „Tato přísná studie potvrzuje, že antidepresiva mají důležitou roli v léčbě deprese," uvedl doktor James Warner, psychiatr z Imperial College v Londýně, který se na studii nepodílel.

„Deprese každoročně trápí tisíce lidí a tato studie doplňuje stávající důkaz, že jsou k dispozici účinné léčebné postupy. Tato studie také poskytuje přehled o tom, jak účinné a jak dobře tolerované jsou všechna běžná antidepresiva. Díky tomu by měla pomáhat lékařům a pacientům při volbě léčby,“ vysvětluje lékař.

Analýza označuje léky za „účinné", pokud snížily symptomy deprese o 50 procent nebo více. Bylo prokázáno, že všech 21 antidepresiv bylo po osmi týdnech užívání účinnější než placebo. Některé léky se zároveň ukázaly jako efektivnější než jiné. Nejúčinnější byly agomelatin, amitriptylin, escitalopram, mirtazapin, paroxetin, venlafaxin a vortioxetin. Stejně jako většina léků se všechny tyto léky prodávají pod několika různými značkami.

Deprese je velmi častým zážitkem, zdůrazňuje server IFL Science. V současné době žije na světě více než 300 milionů lidí s depresí - a toto číslo neustále roste. Stejně jako každý jiný zdravotní problém, i depresi je třeba léčit. Existuje mnoho léčebných postupů, mezi které patří antidepresiva.

Antidepresiva patří v západním světě mezi nejčastěji předepisované léky. Existuje mnoho různých forem, které fungují různými způsoby, nicméně všechny vychází z principu zvyšování hladin neurotransmiterů, jako jsou serotonin a noradrenalin. Přestože byl tento výzkum byl oceněn celou řadou odborníků, někteří experti lidem připomínají, že antidepresiva nemusí být nezbytně řešením, které by bylo jednoznačně vhodné pro všechny.

„Jedná se o kvalitní výzkum a závěry jsou podpořeny solidními údaji," uvádí profesor Allan Young z King's College London Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience. „Nicméně bychom si měli být vědomi toho, že tato zjištění se vztahují pouze na závažnou depresivní poruchu a jsou vypočteny ze skupinových údajů, takže se jednotlivci mohou v reakci výrazně lišit.“

Poukazuje také na to, že některá antidepresiva se používají u jiných poruch jako je úzkost nebo obsedantně kompulzivní porucha i v případech, kdy je lék předepsán na něco jiného, než je původní stav, pro který byl oficiálně schválen.

Témata:  deprese léky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy