Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné energy drinky? Na muže příliš nepůsobí, pozor by si ale měly dávat ženy

Energetické nápoje
Energetické nápoje
Foto: Pixabay

Ačkoliv reklamy na energetické nápoje bývají mnohdy mířeny spíše na mužskou část populace, ve velké míře je pijí i dívky a ženy. Některé tím dokonce nahrazují jídlo. Jenže podle studie si tím mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Vše může skončit i smrtí.

Předběžné výsledky studie týmu z univerzity v australském Melbourne děsí. Vědci přišli na to, že energetické nápoje mohou ženám a především dívkám vážně poškodit zdraví, nebo je dokonce i zabít. Může za to velký obsah kofeinu v těchto nápojích.

Spousta dívek, které nejsou spokojené se svou postavou, chce hubnout. Omezují jídlo. A pijí právě energetické nápoje. Proč? Protože obsahují velké množství kofeinu. Právě kofein potlačuje chuť k jídlu, upozorňuje britský Daily Mail.

"Tato skupina, která už má problémy s příjmem potravy, pije energetické nápoje na prázdný žaludek. Kofein v nich obsažený může ještě problémy zhoršit," říká Peter Miller z melbournské univerzity. "Mohou mít střevní nebo žaludeční problémy, stavy úzkosti či srdeční problémy. Vše může skončit smrtí," dodává.

Studie také zjistila, že mnoho dívek pije nápoje bez cukru místo jídla. Díky kofeinu si tak zvyšují energii, kteří ostatní získávají právě z jídla. Ze studie také vyplývá, že průměrný věk prvního užití energetického nápoje je jen 10 let. Přestože na plechovkách nápojů je upozornění, že nejsou vhodné pro děti.

Témata:  lidé energetické nápoje

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy