reklama

Koberce pravidelně vysáváme, velká část z nás se je snaží čas od času vyčistit i jinými způsoby. Ale stačí to? Experti varují, že mohou poskytovat skvělé útočiště bakteriím nebo virům. Asi byste se divili, co mohou skrývat vlákna všeho koberce – zvláště, pokud je nenecháváte čistit nějakou odbornou firmou.

Podle serveru eHow.com se na vašich podlahách může skrývat třeba Norovirus, Salmonella nebo Campylobacter. Norovirus, také známý jako Norwalský virus, může způsobit střevní chřipku a další zažívací problémy. Je schopen přežít na vláknech koberce po dobu čtyř až šesti týdnů a může se vznést do vzduchu pokaždé, když někdo projde po koberci. 

O salmonelle většina z nás slyšela, máme tendenci ji považovat za nemoc z potravin. Salmonella je patogen, který může způsobit průjem, horečku a křeče v břiše, a je zvlášť nebezpečný pro malé děti a starší dospělé. Salmonellu si můžete domů - a na koberce - přinést i na podrážkách bot. Jedna studie ukázala, že 15 z 55 (27,2%) sáčků z vysavačů používaných v domácnosti obsahovalo virus Salmonella enterica.

Bakterie Campylobacter se vyskytuje nejčastěji v zimním období a daří se jí spíše na vlhkých kobercích. Může způsobit onemocnění zvané kampylobakterióza, které je zvláště nebezpečné pro lidi s oslabeným imunitním systémem. Bakterii se daří ve vlhkém prostředí, což znamená, že ve velkém ohrožení jsou podlahy a koberce, které byly vyčištěny po povodních nebo nehodách s vodou.