Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jen pro silné žaludky? Zpověď muže, který prošel jednou z nejhorších věznic světa

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Opoziční aktivista Ildar Dadin je prvním Rusem odsouzeným za opakované protesty proti vládě. Za mřížemi měl strávit dva a půl roku, nakonec si ve vězení "odkroutil" jen několik měsíců. Déle by totiž asi ani nepřežil...

Ruský týdeník Moscow Times zveřejnil otevřenou zpověď muže, který si prošel jednou z nejhorších věznic světa. Vypráví o každodenním bytí, trýznění a mučení, které je tak nesnesitelné, že vězeň nemá chuť dále žít: 

Ředitel věznice a jeho muži mě začali mučit v září roku 2016. Často například nechávali vězně mrznout. To se mi přihodilo jako první. Dali mě do cely hned vedle východu ven a dveře naschvál nezavřeli, přestože mrzlo.

Když jsem zahájil protestní hladovku, čtyřikrát mi strčili hlavu do záchodové mísy a zbili mě. Drží tě v neustálém strachu. Nenechají tě umřít, ale postarají se, abys neustále trpěl. Nikdy nevíš, kdy to znovu začne. Často jsem přemýšlel o sebevraždě.

Ve vězení tě nejen mlátí, ale upírají ti i právo na základní hygienu. Když jsem požádal o zubní kartáček, zbili mě a vyhrožovali mi znásilněním. K tomu sice nikdy nedošlo, ale jsem si jistý, že to někteří vězni zažili.

Také jsem hladověl. Nepocítíš to hned, ale kvůli chronické podvýživě ten pocit nakonec přijde. Snil jsem o tom, že přijde můj právník a přinese hamburgery. Za dva měsíce jsem zhubl ze 75 na 55 kg kvůli chladu, stresu a fyzické bolesti.

Po propuštění jsem okamžitě začal přemýšlet, jak se dostat ze země. V momentě, kdy jsem uslyšel o lidech z mého okolí, co si také prošli mučením, jsem se rozhodl v Rusku zůstat.

Věděl jsem, že bych se za hranice nakonec dostal, ale někteří lidé by byli mučeni dalších deset let, i více. Ve vězeních jsou skuteční zločinci, ale i nevinné oběti nefunkčního soudního systému. Někteří spravedlivě odsouzení si nezaslouží tak dlouhé tresty, natož pak mučení. Při vzpomínce na tyto lidi prostě nemohu utéct.

Mým prvním úkolem je bojovat proti mučení v Karelské republice. Chci vidět ty sadisty, co mě mučili, za mřížemi. Výsledky jsou možné dva. Buď je stát bude ochraňovat, což se stane jasným signálem ostatním věznicím, že jsme „mučili, mučíme a mučit budeme“. Nebo možná stát zasáhne a ukáže, že právo někdy skutečně funguje. 

Chci, aby Rusko bylo právním státem nejenom na papíře. Státní představitelé umožňují toto bezpráví a chtějí, aby lidé zůstali zticha. 

Témata:  lidé Rusko věznice

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy