reklama

Nejnovější výzkum ukázal, že dodržování diety s nízkým obsahem tuku může ve stáří pomoci zachovat mozkové buňky. Potenciálně je tedy vhodná strava účinnější než cvičení. Má to ale pár háčků. 

Diety, které mají o 40 procent méně kalorií než je doporučený příjem, podle všeho dokáží snížit zánět v mozkových buňkách myší a udržovat tak mozkovou tkáň. Na toto zjištění přišli vědci při výzkumu prováděnému v univerzitním lékařském centru Groningen v Nizozemsku. Jejich studie byla zveřejněna v magazínu Frontiers in Molecular Neuroscience. 

Konkrétně se podívali na buňky mikroglie - malé buňky vyskytující se v nervové tkáni, které se účastní imunitních dějů v nervové soustavě. Tyto buňky vznikají z kmenových buněk v kostní dřeni a do mozku a míchy migrují až posléze. Účastní se zánětlivých procesů a obnovy nervové tkáně. Když mikroglie přestanou správně fungovat, začne se mozek rozkládat.

Vedoucí studie doktor Bart Eggen vysvětluje: „Obezita a stárnutí v celosvětovém měřítku stále více převažující a narůstají, ale jejich důsledky pro centrální nervový systém zatím nejsou dobře pochopeny. Zjišťujeme, zda dieta s vysokým nebo nízkým obsahem tuku v kombinaci s omezením cvičení a potravin ovlivňuje mikroglie během stárnutí u myší.“

Zánět v mozkových buňkách je spojen s onemocněními, jako je roztroušená  kleróza, Rasmussenova encefalitida a demence, takže tento průlom může být považován za velmi významný. Nicméně to má několik háčků. Je třeba poznamenat, že myši dostávaly po celou dobu života nízkotučnou stravu a není tak jasné, zda by přechod na dietu pomohl někomu, kdo dříve tučnou stravu jedl.

Vědci v rámci experimentu dávali šestiměsíčním myším buď stravu s nízkým obsahem tuku nebo s vysokým obsahem tuku, aby zjistili, jak kalorie ovlivňují zánět mozku hlodavců. Do podobného experimentu byly také zapojeny dva roky staré myši, které buď používaly běžné kolo pro cvičení nebo jedli stravu s nízkým obsahem tuku. 

„Stárnutím vyvolané zánětlivé aktivaci mikroglií se dá předejít pouze tehdy, když myši dostanou dietu s nízkým obsahem tuku v kombinaci s omezeným příjmem kalorií. Dieta s nízkým obsahem tuku sama o sobě nestačila k tomu, aby zabránila těmto změnám,“ vysvětluje Eggen.

„Nicméně tato data ukazují, že u myší je obsah tuku ve stravě důležitým parametrem, pokud jde o škodlivé účinky stárnutí na mozek - stejně jako příjem kalorií. Pouze pokud je obsah tuku a přívod kalorií omezen, je možné zabránit změnám v mikrogliích způsobeným stárnutím,“ uvádí výzkumník.