reklama

Paracetamol a ibuprofen jsou účinné látky, které najdeme v řadě léků proti bolesti. Podle odborníků ale mají řadu vedlejších účinků, a kromě utlumení bolesti mohou například vyvolat změny nálad, chování či ovlivňovat psychiku člověka.

Vědci už dříve upozornili, že nadměrné množství léků zatěžuje játra a další břišní orgány. To není žádnou novinkou. Přesto řada lidí myslí raději na to, jak se co nejdříve zbavit bolesti, a na možné zdravotní komplikace nepohlíží.

Podle odborníků ale mají léky mnohem větší účinek, než jsme si uměli představit. Studie zveřejněná v American Journal of Epidemiology například ukázala, že léky s obsahem těchto látek mohou způsobit hluchotu.

Nejohroženější jsou podle odborníků lidé, kteří tyto léky užívají příliš často. Vědci hovoří o minimálně dvou dnech v týdnu po dobu šesti let. Důvod, proč chroničtí uživatelé léků s těmito látkami častěji trpí ztrátou sluchu, zatím ale není znám.

Lékaři sice nedisponují jasnými důkazy, které by hypotézu potvrzovaly. Přesto uvádí, že osobám, které užívají paracetamol nebo ibuprofen alespoň dvakrát týdně, hrozí vyšší riziko poškození sluchu.

Vědci také prokázali i další vedlejší účinky těchto léků. Kanadští psychologové zjistili, že u osob, které dostaly paracetamol, došlo k utlumení negativních pocitů. Tým vědců z americké Ohijské univerzity tuto hypotézu dál rozvíjel a jejich výsledky přinesl časopis Psychological Science. 

Výsledky ukázaly, že pokusné osoby, jimž byl podán paracetamol, jsou méně zasaženy negativními pocity při pohledu na nejsmutnější fotografie, než osoby, které obdržely placebo.

Kromě úlevy od bolesti se tak na paracetamol může pohlížet i jako na prostředek k "úlevě" od emocí. Negativní stránkou je, že léčivá látka tlumí i pocity radosti a štěstí.

I dřívější výzkumy prokázaly vedlejší účinky této látky. Konkrétně se jedná o snížení negativního hodnocení vnímaného hluku. Testované osoby také dokázaly po požití paracetamolu učinit těžká životní rozhodnutí s pocitem klidu a bezpečí. Podle vědců totiž člověk v psychickém vypětí pociťuje určitou formu duševní bolesti, kterou látka také potlačí.

Bez viny není ani ibuprofen

Odborníci ale poukazují na další problémy spojené s užíváním oblíbených léků, zejména těch s obsahem ibuprofenu. Tyto léky mohou zvýšit kardiovaskulárního rizika. Ukázal to výzkum zveřejněný v časopise European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy.

Jinými slovy - pojídáním ibuprofenu může být velmi škodlivé. Ukázalo se totiž, že ibuprofen (obsažený například v Ibalginu) až o 31 procent zvyšuje riziko selhání srdce. Potvrdily se tak výsledky starší studie, která na smrtelné nebezpečí také upozorňovala. 

Z 28 947 pacientů v Dánsku postižených srdeční zástavou se jich 3376 léčilo NSAID až 30 dní před příhodou. Ve většině případů použili právě ibuprofen a diclofenac.

Podle dánských expertů je problémem právě fakt, že jsou tyto léky volně dostupné. „Nemyslím si, že tyto léky by měly být prodávány v supermarketech nebo na čerpacích stanicích, kde není možné získat odborné poradenství o tom, jak je používat. K dispozici by měly být pouze v lékárnách, v omezeném množství, a v nízkých dávkách,“ tvrdí profesor Gunnar H. Gislason, z kardiologie v kodaňské Fakultní nemocnici v Gentofte

Podle něj by lidé neměli brát více než 1200 mg ibuprofenu denně. Obezřetní by ale měli být více muži. Jak ukázal nový výzkum, právě jim totiž hrozí zvýšení riziko vedlejších následků.

Jeho nadměrné užívání totiž může vést k hypogonadismu. Ten snižuje hladinu testosteronu, čímž omezuje funkčnost varlat a brzdí tvorbu spermií. Muži, kteří velmi často sahají po tomto přípravku, se tak postupně stávají nejen neplodnými, ale také impotentními a ztrácejí chuť na sex.

"Tento stav byl dosud typický pro vyšší věkovou kategorii mužů, kteří vzhledem k věku přirozeně trpí reprodukčními poruchami," vysvětluje doktor Peter Kristensen z Univerzity v Kodani. "Nicméně klinickým pozorováním mužů ve věku od 18 až 35 let můžeme potvrdit, že pravidelné užívání ibuprofenu podporuje hypogonadismus a způsobuje impotenci i u mladých mužů," dodal.

Vědci zkoumali 31 mužů rozdělených do dvou skupin. Čtrnáct z nich dostávalo 600 mg ibuprofenu dvakrát denně před cvičením po dobu dvou týdnů. Pak jim byla podána stejná dávka po cvičení po dobu třiceti dnů. Druhá skupina vůbec neužívala toto analgetikum. Už po prvních dvou týdnech krevní testy ukázaly, že u mužů v první skupině se snížila hladina testosteronu o 18% a na konci zkoumání až o 23%.

"Ibuprofen je sice účinné analgetikum a tlumí dlouhodobou chronickou bolest, ale na druhé straně snižuje hladinu testosteronu," uvedl Kristensen. Výsledek je znepokojující nejen vzhledem k tlumení reprodukční schopnosti, ale nízká hladina testosteronu může způsobit i předčasnou smrt.

"Musím však připomenout, že při našem výzkumu jsme pozorovaným podávali 600 mg analgetika. Pokud to nebudete přehánět, užijete jej pouze občas a v přiměřené dávce, nemusíte se obávat takových katastrofálních následků," dodal lékař.