Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí astronomové hlásí objev nejvzdálenější známé hvězdy

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Washington - Američtí astronomové objevili dosud nejvzdálenější hvězdu. Modrý veleobr dostal název Icarus. Je vzdálený 9,3 miliardy světelných let od Země, nachází se přinejmenším stokrát dál než jiné dosud známé nejvzdálenější hvězdy.

Icarus se nachází ve vzdálené spirálové galaxii. Astronomové sice objevili vícero galaxií, které jsou vzdálenější, ale jejich hvězdy nebyly rozpoznány.

Modří veleobři patří k nejžhavějším hvězdám ve vesmíru, jsou také poměrně vzácní. Nový objev je asi milionkrát jasnější než naše Slunce a má zhruba dvakrát takovou teplotu.

Hvězdu, jejíž oficiální jméno je MACS J1149+2223 Lensed Star-1, vědci našli díky Hubbleovu teleskopu a mluví o k oknu do minulosti. Hvězda je totiž nyní ze Země pozorovatelná ve stavu, kdy byl vesmír asi o dvě třetiny mladší. Stáří kosmu se odhaduje na 13,8 miliardy let.

Témata:  vesmir astronomie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy