Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běžně užívaný lék má smrtící účinky? Lidé se sjíždí přípravkem proti průjmu, lékaři jsou zděšeni

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Lékařský průzkum zjistil, že muž z USA zemřel po předávkování běžně dostupným lékem proti průjmu. Ten je podle odborníků často užíván jako náhražka opiátů. Lékaři varují, že na první pohled nevinné léky se mohou změnit ve smrtící, pokud jich pacienti berou více, než by měli.

Devětadvacetiletý Arjun Patel z Fox Chapel v Pensilvánii byl objeven mrtvý ve svém domě 8. listopadu 2017. Lékaři pro přezkumu jeho případu zjistili, že příčinou úmrtí Patela byla otrava loperamidem - základní léčivou látkou obsaženou v léku Imodium, který má zastavit průjem.

Loperamid sice působí v prvé řadě ve střevě, ale ve vysokých dávkách má psychoaktivní účinky. Je známo, že se internetových chatovacích fórech doporučuje k substituční léčbě závislosti na opiátech.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nedávno oznámil, že plánuje omezit dostupnost léků obsahujících loperamid. V bezpečnostním varování FDA uvedl, že loperamid je „bezpečný lék, pokud se užívá podle pokynů", při maximální denní dávce pro dospělé 8 mg pro volně prodejné léky a 16 mg při léčbě určené doktorem.

FDA ale také varovala, že i nadále dostává zprávy o tom, že lidé po užití vyšší než doporučené dávky léku trpí vážnými srdečními problémy nebo dokonce zemřou. Obzvláště rizikový je prý lék pro osoby, které ho úmyslně zneužívají jako drogu, která bývá označována jako metadon „chudého člověka".

„Při použití v extrémně vysokých a nebezpečných dávkách je to pro ty, kteří trpí závislostí na opioidech, potenciální alternativa ke zvládnutí abstinenčních příznaků z užívání opioidů nebo k dosažení euforických účinků užívání opiátů," uvedl komisař FDA Scott Gottlieb.

Vzhledem k tomu, že léky založené na opiu je kvůli přísnějším pravidlům a předpisům stále obtížnější získat, odborníci pro list The Washington Post uvedli, že závislé osoby vyhledávají loperamid jako náhradu.

Adiktolog Michael Lynch uvedl, že jeho centrum zaznamenalo v letech 2015 až 2017 167% nárůst případů vyvolaných otravou loperamidem. Více než polovina případů vyžadovala nemocniční léčbu dotyčné osoby.

Lidé přiznávají, že užívají stovky tabletek Imodia nebo jiných léků obsahujících loperamid denně, aby se „sjeli“ nebo aby bojovali proti symptomům odvykání. Lékaři zaznamenali případ 48leté ženy, která byla v nemocnici léčena kvůli špatně srozumitelné řeči, ospalosti a slabosti. Žena prohlásila, že užívala 20 až 40 pilulek obsahujících loperamid jednou nebo dvakrát denně po několik týdnů, které zapíjela alkoholem a zajídala dalšími léky.

Témata:  léky otrava lékaři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy