Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepříjemný zánět močového měchýře. Jak se ho účinně zbavit?

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Podle studií prodělala zánět močových cest zhruba každá druhá žena, některé údaje však uvádějí dokonce až 70 % žen, které tuto nepříjemnost zakusily. Přibližně patnácti procentům z nich se záněty vracejí opakovaně.

Pociťujete častou nutnost močení, přestože je močový měchýř prázdný? Cítíte při močení bolest v podbřišku, pálení, nepříjemný tlak nebo plnost? Anebo se ve vaší moči dokonce objevuje krev? Pokud u sebe pozorujete některé z těchto příznaků, je pravděpodobné, že zánět močových cest postihl i vás. Přestože se jedná o velmi nepříjemnou komplikaci, při včasné a vhodné léčbě není nebezpečný a není třeba se obávat následků.

„Akutní forma zánětu vzniká jako okamžitá a náhlá reakce na infekci v močových cestách. Jeho léčba pomocí antibiotik trvá obvykle 3 až 5 dní. Současně je nutný pobyt v teple a dostatečný přísun tekutin. Důležitá je ale i prevence vzniku zánětu. Zvláště ženy, u kterých se objevují záněty opakovaně, by měly dbát na dostatečný přísun tekutin a některá další opatření, například močení ihned po pohlavním styku, dodržování hygieny zevního genitálu a podobně,“ vysvětluje MUDr. Josef Stolz, MBA, primář urologické kliniky UroKlinikum Praha.

Co zánět způsobuje?

K zánětu močových cest jsou náchylnější ženy, a to z důvodu odlišné anatomické stavby močového ústrojí, než jak je tomu u mužů. Ženy mají kratší močovou trubici a její vyústění se nachází blízko konečníku, který je zdrojem bakterií způsobujících zánět. Právě odtud se bakterie dostanou přes močovou trubici až do močového měchýře, kde zánět vyvolají. U mužů se záněty močových cest častěji objevují až po 60. roce života v souvislosti s problémy s prostatou.

„Urologické obtíže bohužel stále patří mezi témata, o kterých se lidé stydí otevřeně hovořit. Často proto záněty přechází, a to rozhodně není správné. Může totiž dojít až k závažným komplikacím, jako je například poškození ledvin. Proto je důležité o tomto tématu hovořit, což platí hlavně teď, ve studeném zimním počasí,“ varuje Josef Stolz.

Několik účinných rad

Aby se vám zánět vyhnul obloukem, nezapomínejte dodržovat pitný režim. Zvýšený přísun tekutin zajistí pravidelné vyprazdňování a tím pádem i odplavení choroboplodných zárodků, které se díky tomu neudržují na stěnách močového měchýře. Za stejným účelem jezte brusinky, které zamezují vzniku infekce. V zimě noste teplé oblečení, především na spodní části těla.

Nezadržujte moč zbytečně dlouho a choďte často na záchod. Platí to i po sexu – bezprostředně po pohlavním styku pomůžete močením odplavit většinu bakterií z močové trubice.

Témata:  zdraví nemoc ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy