reklama

Vědci „omylem“ objevily enzym, jež dokáže rozložit plastový odpad. Mohli by tak být na stopě řešení, jež by vyřešilo jeden z největších ekologických problémů, jemuž lidstvo čelí. Tento objev učinili vědci z Britské univerzity v Portsmouthu a jejich američtí kolegové, jež se zabývají obnovitelnými zdroji.

Enzym je na přírodní bázi a byl objeven před pár lety v Japonsku, právě když výzkumníci zkoumali nakládání s plastovým odpadem. Podle nich tento enzym dokáže „sníst“ materiál Polyethylentereftalát , jenž je znám pod zkratkou PET a využívá se k výrobě desítek miliónů tun plastových lahví.

„Původně jsme zkoumali něco jiného, ale nakonec jsme objevili, že enzym dokáže velmi efektivně rozkládat plasty.“ přiznávají vědci pro televizi CNN. Tento objev by mohl znamenat skutečný průlom na poli recyklace použitých plastů.

„Šťastná náhoda často hraje velkou roli při důležitých vědeckých objev. Náš případ není výjimkou“ dodávají k případu výzkumníci. Britští vědci teď pracují na tom, aby mohl být enzym co nejdříve průmyslově využit pro potřeby likvidace plastových odpadů.


Američané k tomu dodávají, že taková práce je velmi urgentní. Ročně se podle nich do světových oceánů vysype více než 8 miliónů tun plastových odpadů. Ve vodě tak vznikají celé umělé ostrovy tvořené odpadky.

„Všichni teď můžeme být součástí boje za čistší planetu.“ těší vědce. „Je to i naše povinnost. Vědecká obec, jež stvořila materiál jako třeba právě plast, teď musí udělat všechno proto, aby vyřešila problémy, jež s jeho použitím souvisejí.“ říkají.