Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cholesterol jako metla lidstva? Lékaři jsou na stopě zásadního objevu

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ačkoliv se o něm na veřejnosti moc nemluví, cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, která způsobují více než 50 % všech úmrtí v Česku. Jde tak o největšího zabijáka současnosti, na kterého si ale dává pozor jen málokdo.

Dnešní medicína považuje cholesterol za hlavního viníka kardiovaskulárních nemocí. To je farmaceutický průmysl dobrá zpráva, neboť může chrlit na trh kvantum léků, které mají hladinu cholesterolu snižovat. Vědci ale nyní zjistili, že by se k boji proti cholesterolu usazenému v tepnách mohl použít jeden druh cukru.

Cukr, který se nazývá cyklodextrin, se běžně nachází například v osvěžovačích vzduchu. Zpráva vědců zveřejněná ve vědeckém časopisu Science Translational Medicine uvádí, že tento cukr podporuje přirozené odbourávání cholesterolu a dokáže přinutit imunitní buňky, aby zabránily zanícení.

Krom osvěžovačů vzduchu se cyklodextrin používá i v různých léčivech, jelikož podporuje rozpustnost hormonů, steroidů a dalších sloučenin.

Další výzkumy vkládají to těchto výsledků naději, ale zároveň upozorňují, že je třeba nejdříve provést klinické testy, které by vyloučily možné vedlejší účinky například na játra. Rozpuštěný cholesterol by totiž přes játra procházel a mohlo by zde tak dojít k usazení tuku.

Pokud by se však podařilo těmto vedlejším účinkům předejít, cyklodextrin by se v budoucnu mohl používat k léčbě aterosklerózy – onemocnění, při kterém se v tepnách usazuje cholesterol, vápník, imunitní buňky a další látky a vytváří v nich plaky, které mohou zabránit průtoku krve, nebo se mohou dostat například do srdce a způsobit srdeční mrtvici.

Témata:  lidé lékaři EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy