Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Existuje něco lepšího než prášky? Od bolesti může podle vědců ulevit jednoduchá věc

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Je možné ulevit si od bolesti bez léků a bez jakýchkoliv vedlejších účinků? Podle neurovědců z Coloradské univerzity v Boulderu je to možné. A navíc poměrně snadné.

Výzkumníci v čele s odborníkem na léčbu bolesti Pavlem Goldsteinem píší o tom, jaký přínos má na člověka lidský dotyk – konkrétněji dlaň partnera nebo partnerky.

Vědci zdůrazňují, že dotyk je už dlouho považovaný za důležitý hned v několika směrech. Kontakt kůže matky s kůží nedonošených dětí pomáhá eliminovat stres, dává miminkům větší pohodlí a přispívá k jejich vývoji. Studie už také dokázaly, že páry ve vztahu nevědomky synchronizují své aktivity, například při společné chůzi. A prý také dochází synchronizaci srdečního tepu a dechu.

Studie, na které se podílely také vědkyně z univerzity v Haifě Simone Shamayová-Tsoory a Irit Weissmanová-Fogelová je prvním, který se zabývá synchronizací párů ve vztahu k bolesti a dotyku.

Jejich závěry byly zveřejněny v časopise Scientific Reports. Do studie se zapojilo 22 heterosexuálních párů v dlouhodobém vztahu ve věku 23-32 let. Výzkumníci jim měřili srdeční tep a rytmus dechu v době, kdy ženy vystavili na dvě minuty mírné bolesti. Páry se buď držely za ruce, nebo se vůbec nedržely. V třetím případě spolu partneři nebyli ani ve stejné místnosti.

Když byli žena a muž v téže místnosti, srdce a dech měli sladěné, bolest toto spojení přerušila. Když se ale chytili za ruce, došlo k opětovné synchronizaci srdečního tepu a dechu, ale navíc žena také cítila menší bolest.

Sladěný rytmus srdce a dechu podle Goldsteina zřejmě vytváří klidový analgetický efekt – laisky řečeno má protibolestivé účinky. „Jak se zdá, bolest zcela přerušuje synchronizaci v páru, dotyk ji ale znovu obnovuje,” vysvětluje vědec. Autoři studie doufají, že jejich výsledky přispějí k diskusi o hledání alternativ k lékům na bolest na bázi opiátů.

Témata:  bolest lidé léky

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy