Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejpravděpodobnější konec lidstva? Vědci to spočítali a vůbec to není veselé

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Pomocí matematických modelů tým z univerzity v Rochesteru v New Yorku vypočítal, co se stane s planetou, jak populace roste a účinky klimatických změn způsobují chaos. A není to věru radostné předpověď, varuje news.au.com

Základní premisou bylo spojení růstu populace a klimatických změn. Vědci přišli se třemi scénáři. V nejhorším scénáři dojde k rychlému kolapsu, kdy růst populace a rychlost klimatických změn předběhne schopnost planety se regenerovat. V takovém případě země ztratí schopnost nést jakýkoliv život.

Ve středním scénáři se podaří životu na Zemi přežít, ale zmizí z ní veškery inteligentní život a možnost nést civilizaci. Vymře až 70% druhů zvířat a rostlin než se situace na planetě stabilizuje. V takovém případě lidstvo, pokud nenajde azyl ve vesmíru, vyhyne.

Třetí, nejpozitivnější, varianta předpokládá, že lidstvo se  situaci přizpůsobí, a podaří se životní prostředí planety i populační růst stabilizovat. Přesto, že bude masivní vymírání druhů pokračovat, lidstvo i většina fauny a flory přežije.

Vědci vytvořili model vlastní „exo-civilizaci“, s její vlastní historií a technikou a na ní testovali různé hypotetické scénáře vývoje společnosti. Ty pak mají lidstvu napovědět jak bude vypadat další vývoj lidstva a planety Země v dalších stoletích.  

Témata:  katastrofy lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy