Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Predikce smrti? Google na pacientech testuje novou technologii

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Konopnyshop.cz

Kalifornie - Společnost Google využívá své technologie v různých oblastí, jednou z nich teď bude nově i zdravotnictví. "Digitální medicína pomůže lip pochopit lidské procesy, začne se zaměřovat na datovou analýzu těla a na základě těchto dat zjistí, kdy daný jedinec zemře," říká ve své studii vědecký server nature.com.

Technologie patří společnosti Google a na jejím fungování se podílí speciální vědecký ústav. Princip predikce smrti je založen na umělé inteligenci, která data získává ze zdravotních záznamů pacienta. Datum smrti je pouze přibližné, jedná se o procentuální možnost úmrtí konkrétního jedince. Technologie již byla otestovaná na mnoha pacientech a některé výsledky byly velmi úspěšné.  

Příkladem, kdy umělá inteligence správně předpověděla smrt pacienta je případ ženy trpící rakovinou prsu v posledním stadiu. Nemocnice, ve které se nacházela žena předpovídala její úmrtí na 9 %. Dávala tak velké šance, že žena v nejbližším období bude stále žít i s rakovinou. Technologie však její smrt predikovala na 20 % a zjistila, že žena nejspíš zemře v nemocnici. Pacientka zemřela do dvou týdnu. Z toho vyplývá, že technologická prognóza byla mnohem přesnější, než prognóza lékařů. 

Kromě smrti Google je schopný předpovědět to, jaký průběh bude mít nemoc u jednotlivých pacientů, délku pobytu v nemocnici a pravděpodobnost opakovaného lékařského zásahu. Společnost plánuje své technologie rozšiřovat dál a zapojit je do klinik po celém světě.

Umělá inteligence funguje jako síť algoritmů. Google pomocí své dceřiné společnosti podporuje velké výzkumy v oblasti umělé inteligence a zdravotnictví, snaží se tím zvětšit oblast svého vlastního působení.

Tento případ, kdy technologie zasahují do lidského zdraví není první. Aplikace Deadline má podobnou funkci. Využívá informace z další aplikace Apple HealthKit a na základě statistických dat, mezi které patří délka spánku, počet ušlých kroků, styl života, pohlaví či věk vypočítá konkrétní datum smrti člověka. 

Témata:  Google zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy