Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letos bude meteorický roj Perseid obzvlášť vyvedený, těšte se na noc z 12. na 13. srpna

Perseidy u radiantu v Perseu
Perseidy u radiantu v Perseu
Foto: Dr. Pavel Spurný

Praha - První meteory Perseid bývají pozorovatelné od 17. července, vrchol nastává před polovinou srpna. Letos to bude v noci z 12. na 13. srpna. Protože Měsíc vstoupí 11. srpna do fáze novu, nebude tak pozorování meteorů rušit svým svitem.

Srpnový meteorický roj Perseidy bude letos nejčetnější v noci z neděle na pondělí 13. srpna. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní bude k vidění v průměru 70 meteorů za hodinu. 

Zájemci mohou Perseidy pozorovat již po setmění. "Pozorování meteorů ale doporučujeme zejména v druhé polovině noci, kdy souhvězdí Persea s radiantem roje vystoupá nejvýš nad obzor. Díky tomu mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní zazáří každou hodinu přibližně 70 meteorů," uvedly ve společné zprávě Astronomický ústav Akademie věd ČR a Česká astronomická společnost (ČAS).

Pro nejlepší viditelnost doporučují astronomové místo vzdálené desítky kilometrů daleko od měst, s výhledem do všech stran. Dalekohled není potřeba, meteory se objevují náhodně po celé obloze a jsou dost výrazné na to, aby bylo možné je spatřit okem.

Perseidy svůj název získaly od souhvězdí Perseus, od něhož zdánlivě vylétají. První zmínky o meteorickém roji pocházejí ze 3. století, kdy si jich lidé všimli krátce po umučení svatého Vavřince. Proto se jim někdy také přezdívá Slzy svatého Vavřince. Tvoří je prach z komety 109P Swift-Tuttle, která se naposledy poblíž Slunce objevila v roce 1992.

Témata:  perseidy vesmir

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy