Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sezóna otravného hmyzu začíná: Jakým druhům se nejlépe vyhnout?

Vosy, ilustrační fotografie
Vosy, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Komáři se obecně považují za otravný hmyz, jenže pozor, můžou přenášet i nebezpečné nemoci a virus zika rozhodně není jediný. Jsou tady ale i další druhy hmyzu, kterým byste se raději měli vyhnout.

Komáři

Největší hrozbou budou komáři rodu Aedea, neboli komára tropického. Ti kromě viru zika můžou přenášet horečku dengue, žlutou zimnici a další nemoci. Výskyt v České republice je poměrně vzácný, ale díky tropickým vedrům se může dostat i k nám. Pokud cestujete do tropického a subtropického pásu, rozhodně byste se měli mít na pozoru.

Další druhy komárů můžou přenášet například západonilskou horečku, která vede k encefalitidě, nebo zánětu mozkových blan. Nejlepší způsob, jak se chránit před komáry je nechodit ven brzy ráno a pozdě večer, zakrýt co největší množství kůže, nejlépe barevným oblečením, používat repelenty a eliminovat stojaté vody kolem místa vašeho pobytu.

Klíšťata

Malé tečky na těle, které často připomínají pihu můžou způsobit taktéž velké trable. Klíště může přenášet bakterie, které způsobují borreliózu. Největší šance na chycení klíštěte je v zalesněných oblastech a loukách s vysokou trávou.

Nejlépe jde kousnutím klíštětem zabránit repelentem a úplným zakrytím přístupu ke kůži. Tričko zastrčit do kalhot a nohavice do bot, nebo ponožek. Po návratu z přírody byste se měli zkontrolovat, jestli ho na sobě nemáte zakousnuté.

Pokud klíště neodstraníte, budete mít příznaky podobné chřipce a na těle červenou vyrážku ve tvaru terče. V takovém případě byste měli okamžitě vyhledat lékaře, který vám předepíše antibiotika.

Mravenci

Mravenci jsou sociální hmyz, který žije v koloniích a pokud člověk narazí na mraveniště, může očekávat opakované kousance a bodance. U alergiků by to mohlo vyvolat i vážné zdravotní problémy.

Nejhorší jsou bodance mravence červeného, který je původem z Jižní Ameriky, ale můžete na ně narazit i u nás, protože přicestovali společně v bednách s ovocem. Tento druh mravence nejprve kousá a až pak bodá, kdy přitom vypustí jed, který vám způsobí pocity pálení. Pak se v místě bodnutí vytvoří puchýř, který je náchylný na infekci, takže by se měl udržovat v čistotě.

Vosy a včely

Vyhnout se včelám a vosám je opravdu těžké, narazíte na ně na pikniku, na zahradě atd. A ačkoliv jejich bodnutí je nepříjemné a bolestivé, pro většinu lidí není nebezpečné. Lidi, kteří jsou na bodnutí hmyzem alergičtí, by mohli být v ohrožení života, hlavně kvůli anafylaktickému šoku, jak informuje server Live Science.

Pokud víte, že jste vy nebo vaše dítě náchylné na bodnutí hmyzem, měli byste mít vždy u sebe EpiPen, který vám v případě těžkého alergického šoku může zachránit život. Injekční roztok poskytne dávku epinefrimu (adrenalinu), který pomůže kontrolovat nežádoucí účinky po alergické reakci.

Témata:  hmyz komáři léto

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy