Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženu zabilo štěně. Stačí malé kousnutí a může být po vás

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Média pravidelně informují o smrtelných útocích psů. Málokdy se ale dočteme, že člověka zabilo malé štěně. I to se ale nedávno stalo. jak je možné, že takto malý tvor dokáže způsobit smrt dospělé osoby?

Američanku zabil pes. Na tom by asi nebylo nic neobvyklého, kdyby nešlo o malé štěně. Podle stanice WTMJ-TV mohla být smrt ženy z Wisconsinu způsobena infekcí, která se na ni dostala právě od psa. Sharon Larsonová, která si právě pořídila štěně, měla na těle malé kousnutí, které původně ignorovala. Krátce poté, co se u ní objevily příznaky podobné chřipce raději zašla k doktorovi, od kterého dostala antibiotika. Dva dny na to Larsonová zemřela.

Tento incident připomíná jiný případ, o kterém nedávno informovala média. Neobvyklý a tragický osud Grega Manteufela, který poté, co jej olízl pes, dostal horečku, zvracel a na jeho kůži se mu objevily fleky podobné modřinám. Lékaři mu nasadili antibiotika a dokonce mu i amputovali končetiny, ani to ale nedokázalo zastavit šíření nemoci. Nakonec utrpěl celkovou sepsi - extrémně nebezpečnou komplikaci související s otravou krve. Pokud není rychle léčena, může vést ke kolapsu orgánů.

V obou případech je třeba hledat bakterii rodu Capnocytophaga, pravděpodobně druhu canimorsus. Tyto bakterie se běžně se vyskytují v ústech koček, psů i lidí. Za běžných okolností jsou neškodné, ale zároveň mohou za určitých podmínek způsobit nebezpečné infekce. Nebezpečí hrozí ve chvíli, kdy má člověk zhoršený imunitní systém, nadměrně pije alkohol, když nemá slezinu nebo když má rakovinu nebo HIV.

Bakterie rodu Capnocytophaga lze nalézt u 57 procent koček a 74 procent psů. Na lidi se mohou dostat prostřednictvím olizování, ale častěji prostřednictvím kousnutí. Nakazit se dokonce můžete z bakterií ve vašich vlastních úst, píše server IFL Science.

Bakterie mohou způsobit oční infekce, onemocnění dásní a infekce dýchacích cest, ale pokud bakterie vstoupí do krevního řečiště - řekněme, že přes kousnutí nebo otevřenou ránu – může to vést k otravě krve otravovat krví, zánětu osrdečníku nebo tvoření hnisu v různých tělesných tkáních.

CDC nicméně zdůrazňuje, že tyto infekce jsou oportunní, což znamená, že se neobjevují u každého. Většinou doprovázejí jiná primární onemocnění. Jsou způsobeny "příležitostnými" parazity, kteří například nejsou za normálních podmínek patogenní, nebo by nezpůsobili závažná onemocnění.

„Bylo mi řečeno, že by mohla být čtyřikrát zasažena bleskem a žít, dvakrát vyhrát loterii. Tak zřídka se tento problém objeví," řekl médiím manžel zesnulé Sharon Larsonové Dan.

Témata:  viry a bakterie psi nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy