Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejšpinavější věc v koupelně? Máte ji doma i vy, hrozní z ní vážné nemoci

koupání
koupání
Foto: Pixabay

Jak často perete doma ručníky? Jednou za týden nebo za měsíc? Pak byste se měli mít na pozoru, vědci z Univerzity v Arizoně zjistili, že v obyčejné osušce se skrývají nebezpečné bakterie, jako jsou koliformní bakterie, E. coli či dokonce salmonela.

„Po dvou dnech pravidelného používání, pokud si ručníkem utíráte obličej, pak na kůži dostanete dvakrát více bakterií E. coli, než kdybyste strčili hlavu do toalety a spláchli,“ tvrdí mikrobiolog Charles Gerba. Lidé by proto ručníky měli prát dvakrát třikrát týdně, zvlášť pokud máte v domácnosti i děti.

Jenom praní vodou nestačí a nepomůže ani obyčejný prací prášek. Podle vědců je nejúčinnější použít bělidlo s obohaceným kyslíkem a horkou vodu. Pokaždé, když používáme osušku, část bakterií z našeho těla se přenese do látky. Ta, zvlášť v případě, že zůstane vlhká, je ideální živnou půdu pro rychlé množení bakterií. Důležité proto je udržovat koupelnu suchou, pak existuje minimální šance, že se člověk nakazí nějakou z nemocí.

I když to možná děsivě, podle vědců nás to na životě nijak neohrožuje. Lidské tělo se dokáže snadno adaptovat svému prostředí a žijeme v obklopení špíny, o které ani nevíme. Nejšpinavější věcí v domácností tak i nadále zůstává houbička na nádobí, která si svoje prvenství drží už po dlouhá léta. Přesto ji však i nadále beze strachu používáme.

Témata:  domácnosti koupání

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy