reklama

Index tělesné hmotnosti neboli BMI je v současné době nejpoužívanější metodou pro výpočet nadváhy nebo podvýživy. Nyní ale vědci tvrdí, že ve skutečnosti je vzoreček absolutně nepoužitelný, protože nezohledňuje svalovou hmotu ani genderové rozdíly.

Tým výzkumníků proto přišel se vzorcem, který nazval Relative fat mass index (relativní tuková hmotnost, pozn. red.), zkráceně RFM. Ten má být nejen přesnější, ale k jeho výpočtu stačí pouze metr, nikoliv váha.

BMI index se totiž spočítal vydělením hmotnosti daného člověka v kilogramech druhou mocninou jeho výšky v metrech. Výsledné číslo ukázalo, v jaké kategorii se dotyčný nachází.

Pokud byl výsledek pod 16, osoba trpěla podvýživou. Výsledek 16,5 - 18,5 značil podváhu, 18,5 - 25 ideální váhu, 25 - 30 nadváhu, 30 - 35 obezitu a nad 35 těžkou obezitu.

Váhu nepotřebujete, není důležitá

V případě RFM ale stačí pouze metr a namísto váhy je důležitý obvod pasu ve vztahu k vaší výšce. Vědci tvrdí, že tento výpočet dává lepší představu o tom, zda je tělesný tuk dané osoby na zdravé úrovni či nikoliv.

"Chtěli jsme vytvořit spolehlivější, jednodušší a levnější metodu pro stanovení procentního podílu tělesného tuku bez použití sofistikovaného vybavení," říká vedoucí výzkumný pracovník Orison Woolcott z Cedars-Sinai Medical Center v Kalifornii.

"Naše výsledky potvrdily hodnotu našeho nového vzorce u velkého počtu subjektů. Relativní tuková hmotnost je lepším počítadlem tělesného tuku než mnoho indexů v současnosti používaných v medicíně a vědě, včetně BMI," dodal.

Jak RFM spočítat?

Chcete-li spočítat svůj RFM index, stačí dosadit správné hodnoty do tohoto vzorce: 64 − (20 × výška/obvod pasu) + (12 × pohlaví), kdy mužské pohlaví = 0 a ženské = 1.

Pro někoho srozumitelnější bude tato verze vzorce, rozděleného pro muže a ženy:

MUŽI: 64 - (20 x výška / obvod pasu) = RFM
ŽENY: 76 - (20 x výška / obvod pasu) = RFM

Výsledné číslo porovnejte s tabulkou určenou pro výsledky BMI indexu.  

Nový index je přesnější, ukázaly testy

První testy ukazují, že nový výpočet je opravdu přesnější, než BMI index. Na základě údajů z 3 456 dospělých pacientů v USA se měření RFM přesně shodují s těmi, které byly pořízeny metodou vysokorychlostního skenování těla DXA, což je obecně považováno za zlatý standard pro měření tělesné tkáně, kostí, svalů a tuku.

Jinými slovy, RFM index byl téměř pro výpočet nadváhy stejně dobrý jako testy specialistů ve zdravotnických zařízeních. A dokonce přesnější než 300 dalších vzorců, které vědci vyzkoušeli.