Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UFO ve tvaru doutníku? Vědci rozluštili záhadu tajemného tělesa

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Skupina vědců tvrdí, že identifikovala objekt, který byl řada lidí považovala za UFO. Vědci jsou přesvědčeni, že odhalili pravdu o tajemném vesmírném objektu označovaném jako Oumuamua, který se pohybuje přes naši sluneční soustavu.

Skupina uznávaných astronomů, včetně členů NASA, Evropské kosmické agentury a německého Astronomického ústavu Maxe Plancka, zveřejnila tento týden zprávu o původu asteroidu ve tvaru doutníku, který byl poprvé pozorován v říjnu roku 2017.

Podle zprávy byl „rychle se pohybující se objekt zpozorovaný v blízkosti Země" objeven pomocí vysoce výkonného teleskopu umístěného na Havaji. Dostal jméno Oumuamua, co je je havajské označení pro „posla z dálky, který přichází poprvé“.

Zpráva tvrdí, že Oumuamua je metalický nebo kamenný objekt, přibližně 400 metrů dlouhý a asi 40 metrů široký. Má prý hustotu asi jako kometa a jeho povrch je tmavě červený.

„Červená naznačuje, že má buď organicky bohatý povrch podobný kometě a asteroidům vně sluneční soustavy, nebo povrch obsahující minerály železa, jako má temná strana Saturnova měsíce Iapetus,“ cituje ze závěrů vědců server news.com.au.

Zpráva naznačuje, že Oumuamua svůj domov opustil před milióny let, a pravděpodobně byl vyslán na svou osamělou cestu, když byl „vyvržen během formování a stěhování planet": může prý být spojen se čtyřmi možnými hvězdnými systémy.

Experti také spočítali, že Oumuamua se pohyboval rychleji než stávající zákony nebeské mechaniky, stojí ve zprávě, kterou zveřejnil magazín The Astrophysical Journal.

Když byl Oumuamua poprvé objeven, vyvolalo to mezinárodní debatu, protože se vědci snažili vysvětlit, jak přesně je tento asteroid dlouhý a proč letí tak blízko Zemi. Objevily se dokonce názory, že skála je vlastně kosmická loď nebo sonda, kterou někdo využívá k prozkoumání naší sluneční soustavy

Jedno ale ale jisté - Oumuamua je prvním objektem zpozorovaným objektem, který do naší sluneční soustavy pronikl z hlubokého vesmíru. Zpráva však zjistila, že Oumuamua je pravděpodobně „jedním z mnoha" mezihvězdných objektů, které pravidelně procházejí naší sluneční soustavou.

Témata:  vesmir UFO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy