reklama

Britská teenagerka Lindsey Coubray (19) se nemůže ani rozplakat, aniž ji to nebolelo. Sekretářka z Wheathampstedu totiž trpí ojedinělou alergií, která se nazývá aquagenic urticaria. Jinak řečeno - Lindsey je alergická na vodu .

Neobvyklá diagnóza mladé ženě pořádně komplikuje život. To, co normální člověk považuje za rutinu, je pro Lindsey velký problém. „Dokonce nemohu vyjít ani ven, když prší," cituje Daily Mail teenagerku.

Vodu nemůže ani pít a tak ji Lindsey nahrazuje mlékem. „Pití vody mi způsobuje nevolnost a bolesti na jazyku. Musím pít nápoje, které obsahují méně vody, než mléčné koktejly. Nemohu plavat, koupat se, ba dokonce vyjít ven během deště či sněhu,“ popisuje mladá žena svá omezení. 

Na umytí jí musí stačit krátká sprcha , žádné koupání s bublinkami ve vaně nepřichází v úvahu.

Pokaždé, když se Lindseyno tělo dostane do kontaktu s vodou, se jí na pokožce vytvoří nepříjemné a bolestivé červené fleky . Mladá žena musí každý den brát léky na potlačení symptomů. Bez nich by se nemohla ani osprchovat či se rozplakat.

Akvagenní kopřivka neboli aquagenic urticaria patří mezi extrémně vzácné formy alergie. Postihuje asi jednoho člověka z 230 milionů. Častěji se objevuje u žen a nejčastěji se projeví v období puberty nebo po jejím skončení.

Experti se přiklánějí k vysvětlení, že za projevy nemoci stojí hypersenzitivita na některé látky obsažené ve vodě. Nejde tedy o klasickou alergii. Akvagenní kopřivka je považována za jedno z nejhorších onemocnění kůže vůbec.