Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Angina, chřipka a nachlazeni. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

zdraví
zdraví
Foto: Pixabay

Podzim bývá typicky spojen s řadou onemocnění, která jsou způsobena náhlou změnou počasí. V sychravém počasí na nás mohou útočit viry či bakterie. Jaký je rozdíl mezi bakteriálním a virovým onemocněním? To se dozvíte v následujícím článku.

Chřipka

Nejčastějším podzimním virovým onemocněním je chřipka. Virové onemocnění se na rozdíl od bakteriální infekce nedá léčit antibiotiky. U chřipky je tedy jejich předepsání zbytečné. Chřipka se nejběžněji přenáší kontaktem s nakaženým. Viry chřipky však mohou ve venkovním prostředí přežívat až 14 dnů. Nakazit se tedy můžeme i kontaktem s předměty, kterých se předtím nakažený dotýkal.

V chřipkovém období bychom měli důrazně dbát na hygienu. Především bychom si měli častěji umývat ruce, ideálně před každým jídlem. Proti chřipce je možné se očkovat. Vakcínu je dobré aplikovat v období, kdy ještě nepropukla chřipková epidemie. Obecně je však vakcína proti chřipce relativně málo efektivní.

Nejlepší prevencí je saunování a otužování, samozřejmě dodržování zdravé životosprávy a zvyšování fyzické kondice. Dobré je také doplňování vitamínu C a D.

Typickými příznaky chřipky jsou vysoká teplota, bolest hlavy a kloubů, únava či suchý kašel. Na rozdíl od angíny u chřipky není příliš častá bolest v krku. Chřipka se léčí především klidem na lůžku, podáváním léků na snížení horečky a utlumení bolesti. Také je nutné zvýšit příjem tekutin a podávat dostatečné množství vitamínů.

Angína

Angína je často způsobena bakteriemi stafylokoka a streptokoka. Očkování proti angíně zatím neexistuje. Prevencí tedy zůstává dodržování zdravé životosprávy a posilování fyzičky. Důležitý je také dostatečný přísun vitaminů a důraznější hygiena.

Prvním příznakem bývá většinou bolestivé škrábání v krku. Následně je provázeno velkou bolestí při polykání. Na krčních mandlích jsou většinou patrné bílé čepy a mandle jsou celkově zarudlé. Angina bývá také spojena s bolestí hlavy či uší a horečkou.

Na angínu je nutné nasadit antibiotickou léčbu. Při léčbě antibiotiky je velmi žádoucí dodržovat klid na lůžku a zvýšit příjem vitamínů. Společně s antibiotiky je dobré brát také probiotika, která pomáhají obnovit střevní mikroflóru.

Nachlazení

Nachlazení je infekční onemocnění horních cest dýchacích. Projevuje se kašlem, rýmou, bolestí v krku a horečkou. Příčinou nachlazení jsou viry, tudíž opět ho nelze léčit antibiotiky. Postup léčby je podobný jako v případě chřipky. Nachlazení by u jinak zdravého člověka mělo vymizet zhruba do týdne.

Témata:  chřipka podzim nemoc

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy