reklama

Britští vědci tvrdí, že zjistili, proč lidé přibírají. Podle nich za to může alkohol, který v mozku vyvolává představu, že trpíme hladem. Aktivuje totiž příslušné buňky, které obvykle signalizují hlad, napsal zpravodajský server Deutsche Welle.

Při výzkumu prováděném na myších vědci z Ústavu Francise Cricka identifikovali typ mozkových buněk, které se aktivují v přítomnosti alkoholu, a shodou okolností jde o stejné mozkové buňky, které jsou aktivní, když tělo hladoví. Mozek tak vysílá signál, že je čas sníst hodně kalorického jídla.

Vědci laboratorním myším nasimulovali účinky "alkoholického víkendu". Tři dny po sobě jim do těla injekčně vpravovali roztok vody s etanolem, který odpovídal množství, jako by člověk vypil jednu a půl láhve vína za den.

Myši byly po této sérii injekcí mnohem hladovější a snědly průměrně o 25 procent více jídla než obvykle. "Naše zjištění naznačují, že alkohol spouští signály vedoucí ke zvýšení apetitu," tvrdí vědkyně Sarah Cainsová.

To je údajně důvod, proč si po staletí lidé dopřávají aperitiv před jídlem. Pohárek něčeho ostřejšího zvýší hlad a připraví tělo na hostinu. Studie také prokázaly, že lidé zkonzumují podstatně více kalorií, když předtím vypijí větší množství alkoholu.

Po třech skleničkách vína lidé během následujících 24 hodin zkonzumují o zhruba 6300 kalorií více, než kolik by snědli, kdyby alkohol nepili. Zjistil to průzkum agentury YouGov.