reklama

Video s vánočním stromečkem, který je „ničen“ migranty v jednom z evropských nákupních center, koluje po internetu a především na sociálních sítí už několik let. A objevilo se i letos před Vánocemi. Podle jeho šiřitelů jde o záběry ze Švédska (podle jiných z USA), které dokazují nepřizpůsobivost a netoleranci muslimských přistěhovalců.

Pod videem, které koluje mezi Čechy, se objevují velmi emotivní a vyhrocené diskuze. Pravidelně se zde objevují velmi rasistické komentáře, migranti (nebo muslimové) jsou v nich častování jako „opice“, „zvěř“ či „hovada“, která nerespektují evropské tradice a kulturu. Další dokonce vyzývají k jejich střílení.

Na fakt, že jde o hoax upozorňují média po celém světě. V posledních dvou letech se články o něm objevily v amerických médiích a serverech zaměřujících se na ověřování faktů, ale třeba i na Slovensku, kde se video také šířilo. Tvůrci hoaxu se snaží lidem namluvit, že muslimové si na ozdobeném stromečku vybíjejí svůj hněv a chtějí ho zničit. Pravda je ale naprosto odlišná.

Ve skutečnosti jde o několik let staré video je z nákupního centra Mall of Arabia v Egyptě.

Ve vánočním stromě jsou ukryty drobné dárky pro děti a nejlepší dary, jsou vysoko na vrcholu. Stromek je podle zpráv z médií postaven, aby se na něj dalo vylézt, jinak by se už dávno převrhl. Jde o tradici, kdy se ke konci prázdnin sundávají ze stromku poslední dárky.

A přestože jsou v davu na videu vidět ženy se šátky na hlavách, je možné také vidět lidi, kteří nosí santovskou čepičku. Ochranka navíc klidně přihlíží a nezasahuje proti údajnému ničení.

K podobným štvavým účelům bylo již v minulosti zneužilo i podobné video z nákupního centra v iráckém městě Duhok. Podle popisku zachycovalo útok kurdských muslimů na vánoční strom. Z videa je však při podrobnějším pohledu jasné, že cílem mladíků jsou dárky a že stromek je na takový !útok" připravený".