Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ráj pro konspirace? Země je placatá, HIV neexistuje, lidé nebyli na Měsíci, věří Rusové

NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo
NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Moskva - Konspirační teorie, hoaxy, fake news nebo také lži. Takto jsou souhrnně označovány zprávy, které kolují internetem a mají za cíl uživatele dezinformovat, znejistit a uvést v omyl. Stačí přitom aby čtenář nebyl schopen (či ochoten) informace ověřit a i sebevětší nesmysl může někdy slavit úspěch.

Země konspiracím zaslíbená je bezesporu Rusko. Počet fake news, která se objeví v tamních médiích, se za posledních 7 let dramaticky zvýšil. Od roku 2011 tak čelí ruští čtenáři a diváci stále většímu náporu lží.

Které vylhané báchorky patří mezi ty nejfrekventovanější? Tak například příběh o ruské carské rodině a ruské historii vůbec. Ta se podle konspiračních teoretiků stala cílem překrucování a manipulací ze strany historiků. Ti prý veřejnosti záměrně lžou a obraz ruských carů a dalších historických osobností překrucují.

Tato teorie je velmi oblíbená zejména v poslední době. Zatímco v roce 2011 se v ruských médiích objevila 619krát, loni si tam našla cestu již 5808krát. Na popularitě jí přidává také například ruský prezident Putin a další politici, kteří se na ní několikrát odvolávali.

Další teorie pak hlásá, že HIV a AIDS jsou vymyšlené a neexistují. Teorie se totiž snaží zakrýt fakt, že Rusko má s pohlavními nemocemi velký problém. Teorie navazuje na tradici z dob studené války, kdy sovětská propaganda rozšiřovala lež, že virus HIV byl vyvinut v amerických laboratořích.

Následující teorie je oblíbená i v českých zemích. Tvrdí, že Američané nikdy na Měsíci nepřistáli, důkazy byly zfalšovány a kosmonauti Apolla 11 ve skutečnosti pouze sehrávali falešné představení ve vojenských natáčecích ateliérech. Tuto teorii šíří například i v Česku velmi populární web Sputnik.

Ruští konspirátoři ale pouštějí do světa i další více či méně fantaskní teorie. Očkování je podle nich například škodlivé a způsobuje vážné poruchy jako například autismus. Podle jiných je svět ovládán tzv. Reptiliány, neboli ještěřími tvory. Jiní zase hlásají, že planeta Země je placatá.   

Témata:  hoax Rusko Měsíc fake news HIV (RNA virus z rodu lentivirus) očkování

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy