reklama

Na silvestrovskou noc se každý rok chystají stovky policistů, hasičů i zdravotníků. Největší riziko úrazů s sebou nese manipulace s pyrotechnikou, stoupá množství popálenin i požárů. Při bujarých oslavách mají hasiči až čtyřnásobný počet výjezdů. Minulý Silvestr a během novoročních oslav zasahovali hasiči u 195 případů a záchranáři evidovali desítky úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou.

„V období Vánoc a Silvestra ošetřujeme nejvíc popálených klientů v roce – na vině bývá rozpálený olej od smažení kaprů, ale také nesprávná manipulace s ohňostroji. Při popálení kůže je první pomocí okamžité chlazení zasaženého místa pod tekoucí vodou. Čím déle se chlazení odkládá, tím hlubší struktury popálení zasáhne. Vzniknou-li puchýře, je možné je jemně nastřihnout, vytlačit tekutinu, ale neodstraňovat celý puchýř, aby zůstala spodina rány krytá. Po důkladném zchlazení je vhodné ránu sterilně překrýt a fixovat. Rozhodně se vyhněte lidovým radám typu aplikace zubní pasty nebo jiného krému nebo posypání popáleného místa moukou. V případě, že se jedná o větší rozsah, měla by být rána okamžitě ošetřena lékařem,“ uvedla Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka Fyziokliniky, která se zabývá moderní léčbou popálenin pomocí planární rázové vlny.

Právě z důvodu vyšší četnosti zranění během Silvestra je zdravotnické centrum připraveno po telefonické domluvě pacienty ošetřovat i na Nový rok. „Kvůli intenzivní bolesti patří popáleniny mezi nejméně příjemné rány. Bezpečný a efektivní způsob úlevy od bolesti a urychlení hojení v současnosti umožňuje terapie planární rázovou vlnou, která stimuluje množení buněk původní tkáně. Téměř bezprostředně po ošetření uvádějí klienti ústup bolesti o 60 procent. Pokud je rázová vlna aplikována v den nebo nejbližší době od popálení, poškozené tkáně se zacelí až pětkrát rychleji než při běžném hojení a lze zcela eliminovat vznik jizvy. To platí u popálenin i řezných ran do hloubky i několik milimetrů,“ popsala Iva Bílková.

Při odpalování ohňostrojů, petard a dělbuchů dochází nejčastěji ke zraněním rukou a prstů, hned v závěsu jsou ale také hlava a oči. Též v roli diváka je proto nutné dodržovat od ohňostrojů dostatečnou vzdálenost a chránit zrak před padajícím rozžhaveným popílkem. „I nepatrné odletující jiskry mohou oko závažně poranit, kromě kůže na očním víčku mohou popálit spojivku či rohovku a způsobit tak i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu. Při odpalování rachejtlí je velmi důležité dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na dané pyrotechnice a zdravý selský rozum. Zažil jsem případ, kdy rachejtle po zažehnutí delší dobu neodstartovala, tak se nad ni dotyčný sklonil, aby si ji prohlédl. V tu chvíli raketa odpálila a zasáhla oko plnou energií. Bylo velmi složité pacientovi zachránit oko a alespoň zbytky zraku. Pyrotechnika je nebezpečná zejména vysokou teplotou, ale i rychlostí,“ varoval Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Pokud pyrotechnika selhala a zůstala nevybuchlá, nikdy by se neměla sbírat a opakovaně zapalovat, podle návodu k použití a likvidaci bývá doporučováno vyčkat delší čas a poté výrobek zalít vodou.